'El fill de l'italià' arriba a Manacor

El darrer Ramon Llull de novel·la, obra de Rafel Nadal, és presentat per Sebastià Alzamora i Jaume Claret a Món Llibres

La darrera novel·la de l'escriptor i periodista Rafel Nadal, El fill de l'italià, ha estat presentada aquest dilluns a Món Llibres de Manacor de la mà de Sebastià Alzamora i Jaume Claret. Es tracta d'una obra que ve de guanyar el Ramon Llull 2019 de novel·la, que concedeix el grup Planeta.

L'autor ha avançat part de les intrigues d'un llibre basat en fets i personatges reals. Segueix el fil conductor d'un amor secret durant el 1943 a Caldes de Malavella (Girona) durant l'estada d'un grup de mil mariners italians que hi arriben després d'una odissea bèl·lica a la Mediterrània nord i que té mirades sobre la Menorca i el poble de Pollença de la postguerra.

La història es basa en Mateu, un nin que intenta fugir de Caldes, on viu de manera miserable, i la recerca dels seus orígens seixanta anys després dels fets. El llibre consta de quatre parts: en la primera, en Mateu deixa la pobresa i es converteix en un dels homes més rics de Caldes de Malavella; la segona part relata la història d'en Ciro i diversos mariners que arriben a Maó el 1943 després de ser enfonsat per l'aviació alemanya el cuirassat 'Roma', el vaixell insígnia de l'armada italiana; la tercera, quan els mariners arriben a Caldes, i la quarta se centra en la història de la família italiana d'en Mateu, en descobrir els seus veritables orígens.

Tot plegat crea un ambient de bellesa, amor, desgràcia i memòria, tot un drama de la postguerra que coincideix amb el final de la II Guerra Mundial i que condensa, segons Rafel Nadal, "un any de xerrades amb un home –el protagonista– de molts silencis".

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF