Cultura 16/01/2022

Festivals de música i concerts: aferrats a l’esperança d’un estiu “normal”

El Mallorca Live Festival, el Mobofest i el Canet Rock Mallorca aspiren a oferir jornades musicals similars a les d’abans de la pandèmia

3 min
Un moment del concert d’L.A. en el Mallorca Live Festival l’any 2018.

PalmaParlant de música i festivals de l’estiu 2021, molts recordaran el concert de Sidonie en el Mallorca Live Festival –aquella prova pilot que no va tenir continuïtat real– com un oasi, una espècie de retorn a l’experiència d’un concert prepandèmic. Hi havia prop de 3.000 persones, dretes –que vol dir ballant i botant– i amb mascareta. Altres encara maleeixen no haver pogut aixecar el cul de la cadira quan els músics de Manel, en el darrer concert del Mobofest, varen sorprendre el públic amb un remix d’El mar i el tema Mi gente, de J Balvin –i els que s’atreviren a ballar varen fer tornar bojos els organitzadors. No va ser fins a finals de setembre i principis d’octubre que les coses es varen relaxar. En aquelles dates, amb l’oferta de concerts de Contemporánea Music en el Visit Mallorca Estadi, el públic va poder deixar lliure la cintura en el concert de Nathy Pelusso i botar amb ganes amb Oques Grasses. Amb l’entrada al 2022 i la mirada posada en la programació musical d’estiu, la pregunta és clara: com seran els concerts? 

Pel que sembla, la majoria de promotors i organitzadors dels festivals i concerts més grans de Mallorca plantegen un escenari “tan normal com sigui possible”, diu Felipe Menéndez, de Contemporánea Music. La productora s’encarrega de l’organització de l’Origen Fest, el festival de Port Adriano –que aquest estiu farà 10 anys–, el Géiser i la programació del Visit Mallorca Estadi, entre altres programacions d’hivern. El responsable de Contemporánea Music avança que d’aquí a unes setmanes anunciaran el cartell de l’Origen Fest, el festival de música electrònica que fan a Son Fusteret. “Estam fent feina amb la previsió de tenir l’aforament complet. La capacitat dependrà del recinte. A Son Fusteret hi ha lloc per a unes 9.000 persones i ens estam preparant per a això”, apunta Menéndez. Així i tot, també comenta que, en cas d’haver-hi restriccions de cabuda, la reduiran; en cap cas, però, mentre es pugui fer, deixaran de fer els concerts. “Si ens redueixen l’aforament a 5.000 persones, ens costarà continuar endavant, però ho farem”, diu. Sobre el Géiser, l’organitzador apunta que enguany no hi haurà edició de primavera i que només hi haurà la de tardor. 

Passaport covid i mascareta

“Aplicarem les mesures que hi hagi establertes en aquell moment, ja sigui exigir el passaport covid, dur la mascareta... El festival es desenvoluparà segons ens indiquin les autoritats. Fa de mal dir com ho podrem fer”, assenyalen des de l’organització del Canet Rock Mallorca, que es farà a Alcúdia, la novetat de l’estiu. “Feim feina amb un aforament de 12.000 persones, i comptam que la gent podrà consumir begudes a prop de l’escenari, sense la necessitat d’haver d’estar en un altre espai”, afirma. En tot cas, també ressalten que, després dels dos darrers anys, “si s’han de fer canvis de darrera hora, els podrem assumir”. 

“Potser som massa optimistes”, manifesten fonts de l’organització del Mobofest, que continuen: “Però esperam que la situació ens permeti oferir dies de concerts de la manera més normal possible”. També auguren que s’haurà de dur mascareta i que el passaport covid serà imprescindible. Esperen unes 3.000 persones de públic al dia, així que compten que, en aquest sentit, no hauran de fer gaires canvis. En la mateixa línia estan treballant els organitzadors del cicle de concerts Cultura és Vida, que es du a terme a Son Fusteret i fan comptes de poder tenir xifres de públic que oscil·lin entre les 4.000 i les 9.000 persones. 

28.000 persones a Calvià

El certamen més gran que es farà és el Mallorca Live Festival, al juny a Calvià:tres jornades de música en què s’esperen entre 28.000 i 30.000 persones al dia. “Encara queda mig any, així que esperam que la situació millori, però feim feina amb un model de festival prepandèmic”, diu Álvaro Martínez, un dels directors d’aquest esdeveniment. 

Si bé ja s’han acostumat als canvis de darrera hora, Martínez diu que, a diferència dels anys 2020 i 2021, amb vista al 2022 és “optimista”. A més, apunta que, si tot va com esperen, l’impacte econòmic del Mallorca Live serà d’onze milions d’euros, comptant la contractació de proveïdors locals i el que es calcula que gastin els assistents al festival;d’aquests, el 50% són persones de fora. 

Més enllà dels plats forts, a Mallorca hi ha haurà més cites musicals. El Consell de Mallorca espera quadrar aviat una data per al Gira-Illes, i encara no s’han anunciat programacions de format més íntim com la del cicle La lluna en vers i el Sons de Nit, a més dels diferents festivals de jazz que tenen lloc durant l’estiu. Les revetles són un altre tema que el Govern i els ajuntaments hauran d’encarar aviat. Mentrestant, els promotors, organitzadors i, també, músics s’aferren a l’esperança de tenir un estiu normal.

stats