Festival de Sant Sebastià
Cultura 13/08/2021

El Festival de Sant Sebastià defensa la presumpció d'innocència de Johnny Depp

El festival respon a les crítiques per haver donat el premi Donostia a l'actor

ARA
2 min
Johnny Depp al Festival de Berlín presentant 'El fotógrafo de Minamata'

El Festival de Sant Sebastià, que celebrarà la seva 69a edició del 17 al 25 de setembre, va anunciar dilluns que atorgaria un dels premis Donostia de la pròxima edició a Johnny Depp, i li van ploure les crítiques. Avui, en un comunicat, el festival assegura que no pensa rectificar: "En els temps actuals, amb tendència als linxaments a les xarxes socials, defensarem sempre dos principis bàsics que formen part de la nostra cultura i del nostre ordenament jurídic: la presumpció d'innocència i el dret a la reinserció. D'acord amb les dades provades de què disposem, Johnny Depp no ha estat detingut, acusat o condemnat per cap forma d'agressió o violència contra cap dona. Insistim: no ha estat acusat per cap instància ni jurisdicció, ni condemnat per violència contra les dones".

Dones cineastes i professionals del cinema, així com organitzacions internacionals, van criticar el fet que es donés el premi a l'actor, perquè ho consideren un error "ètic" després de les acusacions de maltractament de la seva exdona, Amber Heard.

El partit basc EH Bildu també va demanar al Festival de Sant Sebastià que "revoqués" la decisió de reconèixer Depp amb el premi Donostia i va reclamar la revisió del premi.

La polèmica també va tenir ressò internacional, i les organitzacions feministes britàniques Women's Aid Federation i Solace Women's Aid van qualificar la notícia d'"irrespectuosa" i "insultant" per a les víctimes.

En el comunicat, que firma el director del festival, José Luis Rebordinos, es recorda que el certamen està "compromès contra les desigualtats, l'abús de poder i la violència masclista". "A més, compleix els compromisos adoptats a la Carta per la Paritat i la Inclusió de les Dones al Cinema".

Depp està immers en diferents processos judicials però de moment no ha rebut cap sentència condemnatòria per violència masclista per part de cap jutge.

stats