Cultura 31/08/2021

El Festival s'Illo omple de teatre Santanyí fins al mes de desembre

La programació inclou propostes de companyies de Colòmbia, Mèxic, Xile, l'Argentina i l'estat espanyol

ARA Balears
3 min
L'actriu Luisa Fernanda Vergara, intèrpret de la peça 'I love you Maria', dirigida per Sergio Dávila Llinás.

PalmaEl Festival s'Illo celebra enguany la vuitena edició. Aquest darrer cap de setmana d'agost ja va arrancar la programació, que durarà fins dia 10 de desembre. S'hi han programat una vintena d'espectacles de cinc països diferents: l'Argentina, Xile, Mèxic, Colòmbia i l'estat espanyol. El teatre Principal de Palma ha decidit fer costat a tres de les 21 residències artístiques anuals de Sa Talaia des de l'any passat. D'aquestes residències que reben ajuda del Principal de Palma, S'Illo va acollir en la inauguració del festival l'estrena de Co-IN, de la companyia mallorquina Gla.

Aquest dissabte, 4 de setembre, al teatre Principal de Santanyí hi haurà l'estrena de l'obra Hablando con el silencio, de la companyia Espill Teatre. Amb la direcció de Cristina Francioli, les actrius Irene Salord i la mateixa Francioli narraran un recorregut poètic de la vida i l'obra del poeta Miguel Hernández.

El divendres 10 de setembre es podrà veure la performança Video Playlist Feminismo Pop, de Cristina Celada, a Sa Talaia. Es tracta d'una proposta de la companyia Leer es sexy. El dissabte dia 11, també a Sa Talaia, hi haurà funció de la peça de teatre de text I love you Maria, de la companyia colombiana Luisa Fernanda Vergara; aquesta obra es podrà tornar a veure el diumenge dia 12 al mateix espai. Les funcions del mes de setembre acabaran amb Divine Cyborg #17. Es tracta de la preestrena d'una peça multidisciplinària de l'artista de Menorca Karla Kracht. Es podrà veure al teatre Principal de Santanyí.

Més enllà de les funcions del mes de setembre, diumenge dia 12 es farà un taller de dansa d'11 a 14 h. És una proposta de la companyia mallorquina Sota la Pell anomenada Les polítiques del tacte.  

Hivern a Santanyí amb S'Illo

El primer cap de setmana d'octubre, els dies 2 i 3, es podrà veure per primera vegada al teatre Principal de Santanyí el text creat en residència Pell de sargantana, d'Àlex Tejedor, que serà llegit per Rodo Gener, Laura Andújar i el mateix autor, Tejedor, amb la direcció de Jeroni Obrador. Es tracta d'una lectura dramatitzada patrocinada per la Regidoria de Cultura de Santanyí.

El dijous 7 d'octubre i el divendres dia 8 es podrà veure a Sa Talaia l'estrena de l'espectacle Grisel, no te olvides de mí, de la companyia argentina DTBA.

El dissabte i el diumenge 9 i 10 d'octubre es faran dos tallers a Sa Talaia. El primer, el de dissabte, el dirigirà Romina Seguí, i s'anomena TeatralizArte; el segon, que impartirà Rodrigo Chavero, anomenat Práctica corporal creativa, es farà diumenge. Apuntar-se als dos tallers té un cost de 30 euros. Per un únic taller, s'haurà de pagar 20 euros.

Les darreres obres que es veuran el mes d'octubre seran Caminar, de la companyia No crecerán las lechugas, i Say no more, de La Fulana Teatro. La primera es podrà veure el divendres 22 d'octubre i el dissabte 23, i la segona, dia 29 i 30 d'octubre.

Eurídice i La mala llet són les peces que es podran veure el mes de novembre. La primera és una proposta de la companyia Qué narras?, i es podrà a veure a Sa Talaia dia 6 de novembre, en dissabte. La mala llet, que és una obra de teatre text de Las Moskitas Muertas, s'estrenarà al teatre Principal de Santanyí el dissabte dia 27 de novembre.

El mes de desembre serà el darrer amb programació del festival. Així, dia 10 hi haurà un concert de The Jazz Fingers al teatre Municipal de Santanyí. Dia 18 de desembre, hi haurà la lectura del text Fetge inclòs del dramaturg Miquel Mas, interpretat per Guiem Juaneda i produït per Steakhouse produccions. Serà a Sa Talaia. L'adaptació de la companyia Ovnipresents del text L’última mort de Marta Cincinatti, d'Alexandre Ballester, el 19 de desembre, tancarà aquesta vuitena edició del Festival s'Illo al teatre Principal de Santanyí.

Les Jornades socioculturals seran el 4 i 5 de desembre. Se centren en la nova normalitat, i es faran dos tallers enfocats en l'autogestió emocional durant la pandèmia. Un el farà el ballarí Daniel Estévez, i l'altre, l'especialista en teatroteràpia Jeroni Obrador. El dissabte 4 vespre es representarà al Teatre de Santanyí la peça teatral Ànima, amb la qual l'espectador aprèn a autogestionar les seves emocions mitjançant el muntatge. Aquestes jornades són patrocinades per Intelsoul.

El festival és possible gràcies a les aportacions de la gent del poble de Santanyí i les empreses que participen en el crowdfunding obert, unes aportacions que ajuden a pagar les despeses de les companyies que venen de fora de Mallorca. Enguany són patrocinadors del Festival el Magatzem Ca sa Muda, la Unitat Integral del Peu de Palma, la plataforma de formadors escènics Intelsoul i l'empresa de material audiovisual Online, entre les més de 20 empreses col·laboradores. 

stats