Cultura
Cultura 29/06/2014

Mascarell: "Qui ha decidit que no trobarem els propietaris dels papers de Salamanca?"

Els serveis jurídics de la Generalitat ja estudien com portar a instàncies internacionals la negació del Govern espanyol a tornar una part dels papers de Salamanca

Europa Press
1 min
Els documents de la família Reparaz no es podran digitalitzar i continuaran a Salamanca.

BarcelonaEl conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha lamentat que el Govern hagi decidit negar la devolució d'una part dels anomenats 'Papers de Salamanca' i ha preguntat: "Qui ha decidit que no trobarem els propietaris dels papers de Salamanca? On? Quan? Sota quina llei?".

El conseller ha lamentat que en ple procés de restitució dels papers el Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica hagi decidit tornar només la meitat dels documents perquè considera que la Generalitat no trobarà alguns dels seus propietaris: "Això la llei no ho permet; nosaltres som els que tenim l'obligació de buscar els propietaris". Per això, ha considerat que aquesta actuació per part del Govern implica "no complir la llei i actuar de manera autoritària, jeràrquica, improcedent i insensible amb les persones que han de rebre aquests documents".

Canviar una decisió il·legal

A més de considerar que aquesta decisió és il·legal, ha dit: "És incorrecte el que estan fent: decidir el que volen enviar tot i que la llei no els atorgui aquesta funció. Aquesta funció és nostra". Ha avançat que els serveis jurídics de la Generalitat ja treballen en un informe per veure davant de quines instàncies internacionals pot recorrer el Govern per resoldre aquest assumpte "incorrecte i injust". El conseller ha assegurat estar convençut que l'actuació del Govern "no s'ajusta a cap dret ni nacional ni internacional".

stats