Una fascinant Maria João, 'rara avis' del jazz, sorprèn i enamora a Palma

L'artista portuguesa va cantar amb dolçor i força, i sorprengué amb un brillant talent per a la improvisació

En el sisè concert de l'Alternatilla Jazz, l'artista portuguesa Maria João va cantar amb dolçor i força, i sorprengué amb un brillant talent per a la improvisació, en què convertí la seva veu en un sofisticat instrument. Malgrat tenir fama per la seva proverbial impuntualitat, no ens va fer esperar gaire, va sortir a l'escenari amb tot just deu minuts de retard sobre l'hora anunciada i a partir d'aquest instant no vàrem poder llevar-li els ulls de damunt. Érem molts els que descobríem per primera vegada aquesta negra-blanca, nascuda a Lisboa, filla de pare portuguès i mare moçambiquesa. I no va decebre. 

Maria João canta, fa 'scat' -aquest taral·leig típic del jazz-, murmura, parla, crida, balla, salta de nota en nota, es mou per l'escenari del teatre Xesc Forteza amb elegància i gestos de tai-txi-txuan. En tot moment somrient, valent, pròxima i comunicativa. Amb veu elàstica, plena de color, art, sinceritat, honestedat i alegria. 

Inquieta i essencialment curiosa, sempre ha mantingut la seva identitat i ha fet el seu camí sense coses prestades, sense deixar-se devorar pel món que l'envolta, sempre famolenca per explorar, descobrir i crear, amb l'única ambició de ser una persona feliç. A Palma va demostrar que no sols és feliç, sinó que vol, i sap, transmetre felicitat. 

Acompanyada per tres músics excel·lents -piano, teclat i bateria-, Maria va sorprendre amb els seus taral·leigs impossibles i la seva juganera gosadia. Va interpretar un repertori de gran riquesa rítmica en el qual va fusionar jazz, música ètnica brasilera, arrels africanes i continentals de la música tradicional portuguesa, electrònica, temes originals i, per descomptat, la improvisació. Una nina gran. Deliciosa i enlluernadora 'rara avis'.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF