Cultura 03/06/2022

La "fantàstica" òpera 'Contes d’Hoffman' torna al Principal de Palma 28 anys després

S’estrenarà dimecres que ve, 8 de juny (20 hores), i també es representarà divendres, dia 10 (20 hores), i diumenge, 12 de juny (18 hores)

3 min
'Contes d'Hoffman'.

PalmaContes d’Hoffmann, òpera de Jacques Offenbach, és el títol amb el qual el teatre Principal tanca la XXXVI Temporada d’Òpera, una peça que no s'havia vist en aquest teatre des de fa 28 anys. El director del Principal, Josep R. Cerdà, ha dit que aquesta producció té tots els ingredients per ser memorable: "Hi ha primeres espases de la lírica internacional com Ramón Vargas; Annalisa Stroppa, que ja va encantar el públic amb Carmen del Principal l'any 2020; nombrosos solistes locals, com Simón Orfila, Marta Bauzà i Marga Cloquell, entre d'altres; i serà la tercera vegada que tenim la directora musical Yi-Chen Li. A més, serà la primera vegada després de la pandèmia que el Cor del Teatre Principal canti sense mascareta. I, per si no n'hi hagués prou, aquesta és una de les òperes més complicades, per això és tan poc habitual veure-la". És una producció de l’Opéra National de Bordeaux i s’estrenarà el dimecres 8 de juny (20 hores). També es representarà divendres, dia 10 (20 hores), i diumenge, 12 de juny (18 hores).

Cerdà ha explicat que es tracta d'una òpera diferent i que pot cridar l'atenció al públic: "S'assembla més a una història de Marvel, de ciència-ficció, que no a una òpera usual. Les coses extraordinàries i fantàstiques que hi passen sorprendran el públic".

A Contes d’Hoffmann la direcció escènica és de Vincent Huguet i la direcció musical, de la taiwanesa Yi-Chen Li. L'elenc de solistes és el següent: Ramón Vargas, Annalisa Stroppa, Simón Orfila, Pauline Texier, Marta Bauzà, Marga Cloquell, Natalia Salom, Carlos Daza, Joan Riera, Sebastià Serra i Josep Fadó. Hi prendran part, també, el Cor del Teatre Principal i l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. Aurélie Maestre, amb l'escenografia; Christophe Forey, amb la il·luminació i les videoprojeccions; i Cleménce Pernoud, amb el disseny de vestuari, completen l’equip artístic.

La directora Yi-Chen Li ha mencionat la "bellesa" musical d'aquesta peça, així com la "profunditat filosòfica" de la història: "Veim com Hoffman no pot sortir d'una crisi artística. Construeix històries i som testimonis del seu patiment, a través dels seus vincles amb tres dones diferents. És complicat, en aquesta òpera, distingir la realitat i la ficció". Malgrat la profunditat d'aquesta òpera, la directora destaca que és "molt accessible".

Vincent Huguet ha subratllat l’enorme qualitat humana d’aquesta obra i ha recordat que "acaba amb aquesta frase inspirada de Musset i que es repeteix com una lletania: L'amor ens fa grans i el plor, encara més”.

A la presentació de l’espectacle hi ha assistit Bel Busquets, vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, que ha recordat que “fa 28 anys que aquesta òpera no es representava en la temporada del teatre Principal” i ha celebrat “la nombrosa presència de cantants mallorquins, com Marga Cloquell, Marta Bauzà, Natalia Salom, Joan Gabriel Riera i Sebastià Serra, i de l’illa germana, Menorca, Simón Orfila”.

Contes d’Hoffmann és considerada una de les principals obres mestres del romanticisme francès. Amb llibret en francès de Jules Barbier, és un compendi de contes de l'escriptor i músic Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.

Narra com s'està representant una òpera en un teatre de Nuremberg. La prima donna és l'estimada de Hoffmann, Stella, que conjuga les ànimes dels seus tres anteriors amors. Durant l'entreacte, Hoffman es dirigeix a una taverna propera i rememora les seves passions amb Olympia -una autòmat que el va enlluernar-; Antonia -condemnada a morir si canta amb la seva bellíssima veu-; i Giulietta, una cortesana que engana Hoffmann perquè li lliuri el seu reflex.

stats