Cultura 12/02/2018

Fanny Tur: "És lamentable que un jove com en Valtonyc sigui condemnat per fer ús de la seva llibertat d'expressió"

La Consellera de Cultura ha declarat que hi ha una involució social pel que fa a la llibertat d'opinió

Aina Riera
2 min
Fanny Tur: "És lamentable que un jove com en Valtonyc sigui condemnat per fer ús de la seva llibertat d'expressió"

PalmaLa Consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, en declaracions a IB3 Ràdio, ha fet referència a la condemna de tres anys i mig de presó del raper Valtonyc . N'ha dit que era un exemple més del procés de criminalització de les manifestacions públiques fetes per part de músics, humoristes o tuitaires. "El més greu és que s'està creant un marc legal per criminalitzar accions com posar-se un llaç groc, portar un nas vermell o fer un tuit. Aquest fet atempta contra la llibertat d'expressió i s'ha de treballar des de la política i des de la ciutadania".

Pla de cultura

La Consellera de Cultura també ha parlat del Pla de cultura, sobre el qual ja s'està fent feina amb grups de col·laboració a través de la participació ciutadana. "Ara som a la fase de recollida de propostes, crítiques i valoracions. A partir d'aquesta primavera començarem a presentar realitats dins el marc d'aquest pla".

Tur també ha expressat el seu desig de continuïtat d'aquest pla, que s'aplicarà per fases, però ha dit que això no ho poden garantir. Tot i això, ha destacat que tot el que s'està fent i aprovant s'envia a tots els partits perquè hi facin les esmenes que trobin oportunes, i que, per això, confien que, hi hagi qui hi hagi al capdavant del Govern en la legislatura vinent, aquest pla pugui continuar endavant.

Equipaments culturals

Una de les iniciatives que la Consellera de Cultura ha volgut assenyalar és la de la inversió en equipaments culturals. Tur ha avançat que aquest estiu es podrien començar les obres del centre Toni Catany a Llucmajor i que també es preveu que es comenci aviat la construcció de la seu de l'Orquestra Simfònica. També s'ha compromès a iniciar les obres de l'auditori d'Eivissa, una antiga reivindicació de la ciutadania, ja que l'illa té una mancança important d'equipaments culturals.

Pla d'actuació de fosses

El Pla de fosses també és una de les prioritats de l'actual executiva. Fanny Tur ha dit que aquesta setmana es reuniria amb el batle d'Alaró, on hi ha un expedient obert. Aquest pla també inclou la segona fase de l'exhumació de la fossa de Porreres i la intervenció sobre les de Montuïri, Son Lluís (Porreres), Pou de s'Àguila (Llucmajor), Sencelles, Calvià, Marratxí, Figueretes, Eivissa, Llucmajor, Santa Maria i Deià. A més, s'inclouran els certificats de viabilitat de les fosses de Manacor i Bunyola.

Llibreries que tanquen

Respecte del tancament d'algunes llibreries emblemàtiques com Vara de Rey a Eivissa o Fondevila a Palma, Fanny Tur ha dit que "a les administracions públiques ens supera la globalització i no podem evitar que allà on hi ha una llibreria en el futur no hi hagi un Starbucks". Però ha fet una crida perquè tota la gent que es mobilitza pels tancaments també compri en aquests establiments i els reivindiqui.

stats