Cultura 14/01/2021

'Els nens de Plutó', d'Eva Moreno, guanya el XII Premi Llorenç Moyà d'obres dramàtiques

La dramaturga de Barcelona hi aborda el tema de l'abús sexual

Ara Balears
2 min
'Els nens de Plutó', d'Eva Moreno, guanya el XII premi Llorenç Moyà d'obres dramàtiques

PalmaL’acte d’entrega del XII Premi Llorenç Moyà d’obres dramàtiques previst per a aquest dijous a les 20 hores al Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem no s’ha pogut dur a terme a causa de les restriccions vigents. No obstant això, s’ha fet públic el dictamen del jurat, el qual -reunit dilluns 11 de gener i format en aquesta ocasió pel gestor cultural i historiador del teatre, Joan Arrom; el secretari acadèmic i professor de l’ESADIB, Martí Fons, i el doctor en Arts Escèniques i dramaturg Joan Tomàs Martínez- ha concedit el premi per unanimitat a l’obra Els nens de Plutó, d’Eva Moreno Bosch. N'han destacat l'"estructura dramàtica sòlida", el domini de l’art del diàleg, la construcció dels dos personatges protagonistes i els girs dramàtics, que articulen "una molt ben aconseguida tensió". El premi està dotat amb 2.000 euros, aportats íntegrament per l’Ajuntament de Binissalem.

En aquesta obra, dos excompanys d’EGB es retroben vint anys després en un càsting actoral, però un d’ells és un personatge fals que se serveix de l’espai i la situació per ordir una venjança per uns fets ocorreguts durant la seva etapa escolar. A l'obra es desplega un duel intens de culpes i raons entre tots dos en un crescendo de tensió propi del thriller. El text, que a priori aborda el tema de l’abús sexual, posa el focus en els factors socials des dels quals es germinen el monstre i les màscares amb què s’oculta. Qüestiona en quin grau la societat pot o no exculpar les responsabilitats d’un delicte i en quin grau hi té part de responsabilitat.

Eva Moreno Bosch (Barcelona, 1966), formada com a tècnica d’educació infantil i gestora cultural, ha treballat com a bibliotecària d’escola pública i en l’actualitat gestiona el centre cívic i cultural de la Federació Obrera de Molins de Rei. Des de ben jove escriu poesia i narrativa breu. Ha obtingut prop d’una seixantena de guardons literaris, entre els quals el Mestratge en Gai Saber en els Jocs Florals de Barcelona – Sants 2016, de la 140a edició de la qual, el 2107, va ser mantenidora.

Dins el camp de la dramatúrgia, Eva Moreno Bosch ha reeixit fent adaptació teatral, amb l’escriptura d’obra pròpia, com a actriu principal i de repartiment, i també en la producció i management de diverses obres del grup Impuls Teatre.

Moreno és autora, entre d'altres, de les obres Forats negres (microteatre, guanyadora del I Concurs de Microtextos de Calaf de 2020), Dexter (microteatre, premi al millor text de XVII Concurs de Teatre de Barra de Palma del 2020), Servei deficitari (obra finalista del concurs Indòmit Teatre 2020) i Els suïcides (primer premi en el concurs Paraules a escena 2019 de Gavà).

stats