Pressupostos Generals de l'Estat
Cultura 11/11/2022

L'Estat duplica la inversió cultural a les Balears el 2023 amb més de 3,3 milions

Iceta ha indicat que hi ha previstos 13 milions d'euros en projectes culturals plurianuals a les Illes fins al 2026

2 min
El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, i la presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaEl Govern d'Espanya duplicarà el 2023 la inversió cultural territorialitzada a les Balears, amb més de 3,3 milions d'euros previstos als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al proper exercici. Així ho ha destacat el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, en una roda de premsa al Consolat de Mar després de mantenir una reunió de treball amb la presidenta del Govern, Francina Armengol.

Aquests fons es destinaran al foment de la llengua catalana, ajuts a diferents museus i fundacions (com Es Baluard o la Fundació Pilar i Joan Miró), la restauració de les catedrals de Palma i Ciutadella o l'aportació institucional al consorci de la Ciutat Romana de Pol·lèntia, entre altres àmbits.

A més, Iceta ha indicat que hi ha previstos 13 milions d'euros en projectes plurianuals a les Balears fins al 2026: 2,5 milions d'euros per al Museu de Mallorca, 3,7 milions per a la Secció Etnològica de Muro, 5 milions per al Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera, 1,7 milions d'euros per a la Biblioteca de l'Estat a Palma i 100.000 euros per a l'Arxiu del Regne de Mallorca.

"Les Illes són un lloc de cultura, esport, indústria i innovació, no només és turisme. Hem de fer l'esforç de projectar una imatge el més real i diversa possible", ha afirmat el ministre. "Volem un turisme cultural, d'artesania i arrelat al territori", ha afegit. A més, Iceta ha recordat "l'entrebanc" que ha sofert la candidatura de Menorca Talaiòtica per convertir-se en patrimoni mundial de la UNESCO, arran de la guerra a Ucraïna. "Hem fet una aportació final d'1 milió d'euros pel tram final per guanyar la denominació", ha aclarit.

D'altra banda, el titular de Cultura ha explicat que s'ha incrementat d'un 15% a un 25% les ajudes de l'Institut d'Arts Escèniques i Música cap a les companyies que fan gires i festivals a territoris insulars com les Balears. "Ens enfrontam a un sobrecost per la insularitat, però treballam per estendre aquesta decisió", ha incidit. Una altra qüestió són els bons culturals, que a les Illes han rebut 4.647 sol·licituds. Ara, s'incorporarà el canvi de clau avançada a clau simple per fer la petició telemàtica, i a més des de l'Estat "es farà un major esforç en la difusió, volem que arribi al màxim de gent possible".

Pel que fa a l'esport, Iceta ha destacat que Espanya és l'únic país que situa el sector dins el pla de recuperació, el que ha permès "una dotació important" del centre de tecnificació esportiva illenc. De fet, els 3,5 milions que rebrà el 2023 a través dels fons europeus el converteix en el centre que rebrà més recursos de tot l'Estat.

stats