INFRAESTRUCTURES
Cultura 02/03/2018

Més equipaments culturals que mesos de legislatura

Entre les distintes administracions, hi ha projectades una vintena de noves grans infraestructures a les Illes

i
Cristina Ros
6 min
Més equipaments culturals que mesos de legislatura

PalmaQuan falta poc més d’un any per al final de la legislatura, aquesta va pel camí de convertir-se en el mandat dels equipaments culturals o, almenys, del compromís o les promeses de noves infraestructures per a la cultura. Si bé en complir-se tres anys de la configuració del govern, els consells i els ajuntaments, dels nous o renovats equipaments només s’ha inaugurat Can Balaguer de Palma, els responsables actuals de les principals administracions de les Balears s’han compromès a crear una vintena de nous centres dedicats a diversos àmbits de la cultura. Tot i que els graus de compromís són distints -alguns es troben en fase d’elaboració del projecte, altres en procés d’expropiació de l’espai, i molts són una declaració d’intencions-, el cert és que cap és una obra menor, ni per la construcció ni per l’activitat que s’hi ha desenvolupar posteriorment. Es tracta de mitjanes o grans infraestructures, a les quatre illes, que si es volguéssin deixar inaugurades o, si més no, amb les obres en marxa, correspondria envestir-ne gairebé dues cada mes d’aquí a la celebració dels propers comicis autonòmics, insulars i municipals.

Casa Blai Bonet

Adquirida pel Consell el 2002, es podria inaugurar a final del 2019

Més de 15 anys haurà hagut d’esperar el que fou habitatge familiar del poeta de Santanyí per convertir-se en la Casa Blai Bonet Centre de Poesia Contemporània. Adquirida pel Consell de Mallorca el 2002 i nou anys després d’haver resolt el concurs arquitectònic que guanyà el projecte de Biel Arbona, no ha estat fins aquesta legislatura quan el Consell, governat per Miquel Ensenyat i amb Francesc Miralles com a vicepresident i conseller de Cultura, que s’hi fet una aposta ferma, això és, amb calendari i pressupost: 1.550.000 euros entre el 2017 i el 2019, a final del qual està prevista la inauguració, és a dir, ja entrada la propera legislatura. La Casa Blai Bonet, gestionada per la Fundació Mallorca Literària, serà un equipament per a la difusió de l’obra del santanyiner i altres autors i d’acostament a la poesia com a gènere.

CIF Toni Catany

S’espera començar les obres durant la segona meitat de 2018

Amb un retard similar, el Centre Internacional de Fotografia Fundació Toni Catany ha hagut d’esperar la tercera consellera de Cultura de la legislatura, l’eivissenca Fanny Tur, per demanar les competències al Consell i, així, desencallar una situació que feia perillar els 4,3 milions d’euros que atorgà el govern espanyol el 2011 per a la construcció i posada en marxa del centre que, a Llucmajor, ha d’allotjar el llegat de Toni Catany i promoure el llenguatge fotogràfic. Resolt el concurs d’arquitectura en favor de Josep Lluís Mateo, s’espera que les obres de construcció del centre puguin començar abans d’acabar, a final d’enguany, la pròrroga concedida a aquesta partida de fons estatutaris.

Museu de Formentera

Amb l’activació, es posarà fi a un deute històric amb l’illa

Tampoc no serà serà aquesta legislatura la inauguració del Museu de Formentera, però, segons reiterades declaracions de Fanny Tur, el projecte “quedarà encarrilat perquè ja no es pugui aturar”. Tota vegada adquirida la casa de sa Senieta, el passat mes de desembre, aquesta s’ha de convertir en l’espai principal d’un museu històric, artístic, arqueològic i etnològic que disposarà de tres seus a Sant Francesc Xavier. Encara no hi ha data per començar les obres d’un projecte museístic destinat a posar fi a un deute històric amb l’illa pitiüsa.

Sindicat de Felanitx

En fase d’expropiació, serà el centre d’art lligat a Barceló

Encara amb més retard es troba el projecte de reforma del Sindicat de Felanitx, un edifici catalogat BIC el 2001 que té un greu estat d’abandonament. El projecte, que reuneix el Govern, el Consell i l’Ajuntament de Santanyí, es troba encara en fase d’expropiació d’un edifici que es vol destinar a un gran centre d’art contemporani i a la seu de la col·lecció privada de l’artista felanitxer Miquel Barceló, qui en tindrà la supervisió a través d’una fundació que es crearà per a la gestió del centre.

Cases de Llucalcari

Es prepara el concurs arquitectònic per allotjar artistes

Donades el 1994 a la Comunitat Autònoma de les Balears pel matrimoni format pel pintor Joan Junyer i Dolors Canals per ser destinades al centre cultural adscrit a la Conselleria de Cultura, han hagut de passar gairebé 24 anys perquè s’activi un projecte que, encara que se n’han de discutir els seus usos de manera conjunta, podria destinar les dues cases de Llucalcari a residència per a artistes i sala d’exposicions i d’actes culturals. En aquests moments, la Conselleria de Cultura prepara el plec de condicions per convocar un concurs d’arquitectura i, així, començar la rehabilitació dels immobles. Esperen poder començar les obres abans no acabi aquesta legislatura.

Puig de sa Morisca

El futur museu arqueològic de Calvià està finançat per l’ecotaxa

El mes d’octubre passat, l’Ajuntament de Calvià anunciava que, a la fi, podria fer realitat el museu del parc arqueològic del puig de sa Morisca, gràcies a una partida de 1.765.174 euros provinents dels fons de l’import turístic, en el qual s’exhibiran i conservaran les restes arqueològiques que es troben al municipi. No es preveu que la nova infraestructura museística es pugui inaugurar en el temps que queda de legislatura.

Caixa de Música

Es preveu que es puguin començar les obres aquest 2018

Encara que el maig del 2016, el Govern anuncià que les obres per a la Caixa de Música, destinada a ser la seu de l’Orquestra Simfònica al districte del Nou Llevant de Palma, es farien durant el 2017 per dur a terme la inauguració el 2018, sembla que serà a final d’enguany que començaran les obres i ja es descarta que es pugui posar en funcionament abans de les eleccions del 2019. La Caixa de Música, amb el finançament de 2 milions d’euros de Fundatur, més un milió dividit en dos anys que aporten els fons de l’import turístic, és un dels projectes estrella de l’executiu autonòmic que, ha de garantir l’estabilitat i i la projecció de la Simfònica i, a més, ha de ser un dels tres puntals culturals del Nou Llevant.

Can Ribes

Ubicada a la Soledat, ha de ser un centre per a les arts escèniques

Ara fa un any, l’Ajuntament de Palma anunciava la creació d’un centre per a arts escèniques, teatre, dansa i circ, en una de les naus de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Ribes, ubicada a la Soledat i dins el marc de la revitalització del districte del Nou Llevant. Amb una reforma que disposa d’una partida de 500.000 euros provinents de la Llei de capitalitat, es va dir que aquest 2018 quedaria inaugurada, cosa que ara posen en dubte les fonts municipals.

Consell de Mallorca

Quatre seus podrien allotjar els fons d’art de la institució insular

El Consell de Mallorca té en projecte la creació d’un museu per a allotjar les seves col·leccions artístiques. Es va anunciar que es distribuiria en quatre seus: La Misericòrdia, Raixa, la seu central del Consell al carrer Diputació de Palma i el Museu Krekovic. Es desconeix encara el projecte i el calendari per fer-ho realitat.

Museu Marítim

Sense una seu fixa, se’n podria ubicar un primer espai a les Voltes

Compromís de presidència del Consell de Mallorca, el futur Museu Marítim també vol acabar amb el deute dels qui reclamen conservació i difusió per al patrimoni relacionat amb la mar. Ha començat a caminar amb una aportació de 250.000 euros del Consell i 75.000 de la Conselleria de Cultura del Govern. Segons que es va anunciar, en els propers mesos podria tenir una part de la seu a les Voltes, gràcies a una col·laboració amb l’Ajuntament de Palma. Es pensa també a fer servir el llac del parc de la Mar i altres zones portuàries per a un museu que no tindrà una seu fixa i que s’anirà posant en marxa progressivament.

El CAC, a l’antiga presó

Abandona les Voltes i s’ubicarà al vell centre penitenciari

Després de gairebé dos anys amb el Centre d’Art i Creació Ses Voltes tancat, tot indica que la destinació del nou CAC serà l’edifici de la vella presó de Palma. Així ho anunciaren els responsables municipals el novembre del 2017. També es va parlar d’una partida de 600.000 euros de la Llei de capitalitat per poder engegar un projecte que, per l’estat de l’edifici, es preveu que serà costós i a llarg termini.

GESA

Amb un cost de 15 milions per a la rehabilitació, té un futur incert

Palma havia previst que la vella seu de Gesa fos un centre d’innovació i creativitat i, fins i tot, tenia calculat un cost de 15 milions per a la rehabilitació integral de l‘edifici de Ferragut. Amb els litigis per la propietat, el seu futur encara és incert. La formació El Pi va proposar fa dos mesos destinar-lo a un museu del turisme.

Altres infraestructures

Tres equipaments més estan en marxa o projectats

El centre d’interpretació de la ciutat àrab a les torres del Temple de Palma, la Casa de la Música d’Eivissa -amb un pressupost de 4,3 milions per a les obres, que començaran enguany-, o la reobertura del Teatre del Born de Ciutadella després d’una dècada tancat, són només alguns dels projectes pendents d’execució.

stats