Vendes
Cultura 04/02/2023

"Em sap greu posar els mobles de la padrina a Wallapop, però no m'hi caben"

Centenars de peces tradicionals inunden les aplicacions de venda d'objectes de segona mà

2 min
A les aplicacions es troben canteranos a preus baixos o les macetes d'un llit.

Palma“Ningú m’havia demanat mai pel canterano que tenc penjat a Wallapop. I ja fa mesos que en vaig publicar les fotos”. Qui diu aquestes paraules és Ana, una usuària de l’aplicació geolocalitzada especialitzada en la venda d’objectes de segona mà, i amb qui aquest setmanari ha contactat.

“Aquest moble –especifica Ana–era de ca la meva padrina, però a cals meus pares ja no hi cap, perquè ca seva no és gaire gran i, a més, ja en tenen un de paregut. Vendre’l ens fa un poc de pena, perquè és un record de ca la padrina. El vaig oferir a tres antiquaris diferents i no n’hi va haver cap que el volgués. Si no l’aconseguesc vendre, per ventura el regalarem,però això són els meus pares que ho han de decidir”.

El canterano d’Ana és només un de les desenes que hi ha penjats a l’esmentada aplicació. El seu preu oscil·la entre els 80 i els 400 euros. Segons l’antiquari Daniel Cota, aquests preus de patató “són a causa de la gran quantitat de persones que se’n volen desfer”.

“Una persona que compri una casa antiga o que en rebi una en herència es pot trobar que el seu parament està format per dos o tres llits antics de macetes, un bufet, dos canteranos, mitja dotzena de cadires... Potser en conserven una peça com a cosa simbòlica, però de tota la resta se’n volen desfer”, comenta l’especialista en antiguitats que té botiga a prop de la plaça dels Patins.

Tanmateix, Daniel Cota reconeix que el canterano, tot i els preus baixos a què es ven, en surt més ben parat que altres mobles. “Un canterano originàriament és una peça de dormitori, per guardar-hi la roba i els llençols. La seva forma, però, el fa apte per emmagatzamar-hi altres objectes, i per això moltes de persones l’han situat dins la sala o bé a l’entrada de la casa”.

A la planta superior d’Antiga Antigüedades s’hi acumulen desenes de capçaleres provinents de llits desfets i amuntegats. “Amb el llit passa una cosa, i és que és molt mal de fer cabre dins una casa moderna i de petites dimensions. El motiu és que si és un llit amb cobricel o amb barres verticals a cadascun dels caires del moble, ofereix un impacte visual molt gros en un entorn molt petit”, comenta l’antiquari.

A més, un altre factor a tenir en compte és que les persones d’ara tendeixen a ser més altes que les de fa un segle. Pocs llits antics fan dos metres de llargària i, en consonància, a molts de joves els surten els peus per baix. Tot i que existeix la possibilitat de fer allargar les barres laterals, Cota assegura que aquesta és una opció poc emprada.

“Durant una temporada es reutilitzaven les capçaleres dels llits antics, que solen estar plenes de reganyols. Es fixaven a la paret i s’hi adjuntava un somier modern. El resultat és un llit modern i funcional, amb aparença d’antic. Ara, però, aquesta tendència també va a la baixa i hi ha poques persones que hi estiguin interessades”, explica qui també és president del Gremi d’Antiquaris a les Illes Balears.

stats