Arquitectura
Cultura 15/12/2022

Elías Torres: “Més arbres i jardins, i les voreres més amples: això serà el passeig Marítim”

L'arquitecte eivissenc és a Palma per inaugurar l'exposició 'Dibuixos per a renovar' a la seu del Col·legi d'Arquitectes de les Balears

2 min
L'arquitecte Elías Torres, davant del Baluard del Príncep.

PalmaElías Torres deixa clar des d'un principi que si aquest dijous horabaixa és aquí, assegut en un sofà del hall de l'hotel El Príncep i davant els càmeres i les gravadores, és pel Col·legi d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB). Que ho fa "en comissió de serveis" per aquesta agrupació professional de què forma part. De fet, rarament concedeix entrevistes: "No m'agraden", avisa. L'arquitecte eivissenc, que és Premi Nacional, és a Palma per inaugurar l'exposició Dibuixos per a renovar a la seu del COAIB, una selecció de dibuixos de l'arxiu de l'estudi Martínez Lapeña–Torres Arquitectes, produïda pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Cadis.

"Els dibuixos serveixen per entendre, per explicar coses noves, per plasmar pensaments", ha afirmat Torres, que va estudiar en una època en què "si no sabies dibuixar, no t'atracaves a una escola d'arquitectura". I ho havies de saber fer amb tots els materials: amb llapis, plomes, carbonets, guixos... Ell continua dibuixant així i no amb ordinador, un aparell que considera "una eina i no un mitjà de pensament". "Té un gran problema —ha continuat l'arquitecte—, que ho veus tot net i precís. No veus els errors. I el més important és trobar els defectes, no les virtuts".

L'escenari de la roda de premsa no és casual. A l'altra banda de la vidriera de l'hotel hi ha el baluard del Príncep, que encara està en procés de restauració. El projecte arquitectònic, un dels més rellevants a Ciutat, és obra de Lapeña i Torres, i s'hauria d'haver acabat a l'estiu, però encara està en obres. "L'any 1985 ja ho teníem dibuixat", ha recordat Torres. Al llarg d'aquestes dècades, i depenent del color polític del Consistori palmesà, ha avançat amb més o menys celeritat. Ara sí, ja està en la recta final.

Torres també ha parlat d'un altre gran projecte: la remodelació del passeig Marítim, que ha qualificat de "l'obra més important des del punt de vista urbà de Palma". Així i tot, ha destacat la senzillesa de la intervenció: "És un tema molt concret: posar més arbres i més jardins i fer les voreres més amples. Això serà el passeig Marítim". En aquesta línia, l'arquitecte eivissenc ha subratllat que el fet "que sigui llarg (té tres quilòmetres i mig) no vol dir que sigui més complex". Això sí, ha matisat que la complexitat està en el fet que "està construït damunt la mar" i s'ha de fer un canvi de subsol perquè les plantes i arbustos puguin créixer. "El passeig s'ha anat fent per acumulació i ara es fa una tornada enrere", ha conclòs.

Mostra itinerant

La mostra va néixer ara fa tres anys a Cadis, ja ha passat per Eivissa i properament viatjarà a Menorca. Més endavant, està previst que surti de l'Estat i s'exposi a l'Acadèmia d'Espanya a Roma. Tots els dibuixos estan reproduïts en el llibre 'José Antonio Martínez Lapeña / Elías Torres', de l’editorial Lampreave, a excepció dels dibuixos de la recent rehabilitació de la Casa Vicens d’Antoni Plàcid Guillem Gaudí Cornet a Barcelona.

stats