Publicitat
Publicitat

ARTS ESCÈNIQUES

'El fogó dels jueus' de Llorenç Moyà torna als escenaris, 40 anys després de la seva única representació

Dirigida per Toni Gomila, participen en la lectura dramatitzada els actors Rodo Gener, Miquel Àngel Torrens, Jaume Xuia, Clara Ingold i Miquel Àngel Moyà

Han passat gairebé quaranta anys des de l'única representació, l'any 1977, del text de Llorenç Moyà ' El fogó dels jueus', una obra que aborda el drama dels xuetes. Aquest dijous a Palma i divendres a Binissalem, torna als escenaris amb una lectura dramatitzada a càrrec de la companyia Produccions de Ferro, amb la col·laboració del grup Xamo-Xamo.

La intolerància religiosa i els actes de fe del segle XVII, que conduïren a la foguera jueus conversos acusats d'haver renegat falsament de la seva fe, centren aquesta obra de l'autor binissalemer, que va obtenir el premi Bartomeu Ferrà dels Ciutat de Palma de teatre el 1963.

Dirigida per Toni Gomila, participen en l'espectacle els actors Rodo Gener, Miquel Àngel Torrens, Jaume Xuia, Clara Ingold i Miquel Àngel Moyà.

L'obra és coproduïda per la Fundació Casa Museu, el Departament de Cultura del Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma.

Les dues representacions s'inclouen dins la programació de tardor de l' Any Moyà. Per commemorar el retorn d'aquest text a escena, des de la Fundació Casa Museu s'ha editat un fullet que reprodueix els figurins dels personatges de l'obra, creacions singulars de Ramon Cavaller, amb la tècnica del collage, que permeten aproximar-nos als protagonistes de la tragèdia, talment com varen ser concebuts l'any 1977.

L'espectacle s'estrena aquest dijous, 1 de desembre, al Teatre Mar i Terra de Palma a les 21 hores, i divendres, 2 de desembre, a les 20 hores al celler Vins Nadal de Binissalem.