PUBLICACIÓ
Cultura 10/12/2016

“Som deixeble del Fèlix de Meravelles de Llull”

Gaspar Valero publica ‘Paisatges literaris de la serra de Tramuntana’ o quan el paisatge físic esdevé emocional

Margalida Mateu
3 min
“Som deixeble del Fèlix de Meravelles de Llull”

PalmaDescobrir la serra de Tramuntana de la mà dels escriptors i donar a conèixer Mallorca des del punt de vista de la geografia literària és un dels grans interessos de Gaspar Valero i, alhora, objectius de la nova publicació de l’historiador: Paisatges literaris de la serra de Tramuntana, de l’editorial J. J. de Olañeta.

“Em consider deixeble del Fèlix de Meravelles de Ramon Llull: ‘meravellar-se de les meravelles del món, demanar allò que no sabem i recontar el que hem après’. Combinar literatura i paisatge és una eina didàctica de primer ordre per conèixer Mallorca (i tot el món)”, esmenta l’autor.

La publicació arriba ara “perquè les retallades de pressupost en tot el que eren cursos de professat, incloent-hi els de paisatges literaris per a mestres, m’ha alliberat temps per poder arreplegar les dotzenes de dossiers que havia elaborat durant 30 anys, ajuntar-los i, després de polir-los i completar-los, anar-los publicant per comarques. També he de dir que em vull sumar a la gran iniciativa del Consell de Mallorca d’itineraris literaris per a aplicacions informàtiques, l’anomenada WOW (Walking on words)”, assenyala l’historiador.

Inspiració

Més que un de concret, l’allau d’escriptors que han inspirat Gaspar Valero o que han tractat literàriament el paisatge de la Serra són “molts i molt variats, la qual cosa dóna una gran riquesa a l’aplec. Els autors de l’Escola Mallorquina, encapçalats per Miquel Costa i Llobera, tenen el paisatge com un referent importantíssim i, per això, apareixen seleccionats moltes vegades. Estic parlant de Miquel Ferrà i Juan o un autèntic poeta de la muntanya com és el solleric Guillem Colom i Ferrà. Poetes més joves, com els de la generació del 50, amb Josep M. Llompart i Jaume Vidal Alcover, també m’han interessat molt. Hi ha prosistes, com Baltasar Porcel, bàsic per a Andratx, o la Minyonia de Llorenç Riber. Blai Bonet, Llorenç Villalonga i el pare Rafel Ginard queden per a futurs volums”.

Paisatges literaris de la serra de Tramuntana, doncs, vol fer un recorregut cultural i literari per les comarques de la muntanya mallorquina amb els escriptors com a guies. Amb el seu mestratge, el paisatge físic esdevé paisatge emocional. Aquest volum se centra, geogràficament, en la serra de Tramuntana, però s’emmarca en un pla més ambiciós d’itineraris literaris per Mallorca, que abasta tota l’illa.

El llibre vol donar la paraula i la imatge a uns espais de gran valor paisatgístic i naturalístic, però també històric, patrimonial, etnogràfic i toponímic. Per això, l’any 2010 la serra de Tramuntana fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

La paraula que interpreta o evoca aquests espais és la dels escriptors que els han viscut o que s’hi han inspirat. Per vehicular aquestes aportacions, el llibre planteja sis grans capítols que recorren bona part dels municipis de la serra de Tramuntana: Calvià, Andratx, Puigpunyent, Estellencs, Banyalbufar, part d’Esporles, Valldemossa, Deià, part de Bunyola, Sóller, Fornalutx, Escorca i Pollença. Aquests capítols contenen d’un a tres itineraris literaris, segons els casos. Cada itinerari inclou les corresponents aturades d’explicació, de lectura i de contemplació del paisatge.

En total, aporta 191 textos seleccionats, amb 84 autors distribuïts en 10 itineraris. Cada punt geogràfic d’aturada conté una o dues fitxes amb el corresponent text literari; cada fitxa manté una estructura que està formada, bàsicament, per quatre ítems: situació, indret, autor i obra i text. El pròleg és de Llorenç Soldevila i les imatges de Taura, Valero, Bosch, Díaz i Torres.

stats