MARE DE DÉU D’AGOST
Cultura 16/08/2014

La dansa dels cossiers dóna el sus a les festes de Montuïri

La recuperació del ball de ‘La Mitjanit’ va ser la principal novetat d’enguany en la seva primera sortida

Gabriel Mayol
3 min
LA PRIMERA DANSA DE L’ANY 
 Els cossiers de Montuïri varen fer ahir la seva primera sortida anual.

MontuïriEls cossiers de Montuïri varen portar a terme ahir horabaixa la seva primera sortida anual amb motiu de la festa de la Mare de Déu d’Agost. Com és habitual, una munió de gent seguí els dansadors en el seu recorregut ancestral pels carrers costeruts de la vila. La principal novetat d’enguany va ser la recuperació de la dansa de La Mitjanit, que feia una seixantena d’anys que no s’interpretava, i l’avançament mitja hora de l’horari seguit en les darreres dècades.

Recuperació d’una dansa perduda

Aproximadament a les sis i mitja de l’horabaixa d’ahir, centenars de persones es concentraven a la plaça Major de Montuïri esperant veure la sortida dels cossiers i del dimoni. Les camisetes blaves dels quintos dels nats el 1996 i les blanques, que venia l’Ajuntament, acolorien els carrers i els Graons de l’església.

La pluja que va caure sobre aquest municipi del Pla durant les primeres hores del capvespre no va ser impediment perquè a l’hora prevista dama, cossiers, dimoni, flabioler i xeremiers pujassin damunt el cadafal aplaudits per un públic format per vilatans i externs. Tot seguit, i com és tradició, interpretaren la dansa de La Flor de Murta per tal d’encetar la festa. Enguany, l’horari de sortida es va avançar mitja hora per evitar que la volta dels cossiers s’allargàs massa i la festa acabàs excessivament tard.

A continuació, la comitiva es dirigí cap a l’església parroquial de Sant Bartomeu per dansar La Gentil Senyora davant el llit de la Mare de Déu. Un costum antigament estès per altres viles de Mallorca i que a Montuïri es recuperà fa tres anys.

Llavors arribà un dels moments més esperats del capvespre quan enmig de la plaça els cossiers reestrenaren La Mitjanit. Aquesta dansa feia més de sis dècades que no s’interpretava i enguany ha estat recuperada gràcies a la tasca del mestre de cossiers Joan Socies i del flabioler Tomàs Salom. La Mitjanit és una dansa diferent de totes les altres dels cossiers i fins a la primera meitat del segle XX era emprada per inaugurar les corregudes de cós quan els cossiers, en acabar de dansar-la, començaven a córrer i sempre deixaven arribar la dama en primera posició. Per al 2014, la Comissió Municipal de Cossiers determinà que es ballaria el 15 i 23 d’agost, just abans de començar la volta.

Anar a cercar les joies

Des de la plaça Major, la comitiva començà la volta que els portà per tot el poble per ballar davant cafès, botigues i altres establiments oberts a canvi d’una joia. Els cossiers interpretaren La Flor de Murta, Mestre Joan, El Rei no podia, Obriu-mos, La Gallineta Rossa i La Dansa Nova a canvi d’un donatiu, que serà un premi en les corregudes de joies que tindran lloc el matí del proper dilluns 25 d’agost.

Els colors groc, verd i rosa dels cossiers, la falda florida de la dama i els mocadors i els brots d’alfabeguera que porten a les mans els dansadors ompliren durant més de dues hores d’olors i de colors de festa els carrers de Montuïri.

Durant el recorregut, com és habitual, els joves del poble provocaren el dimoni Banya Verda amb crits de “Banya Verda rostoll!”. El dimoni els encalçà amb les corretjades i la barrota durant el recorregut o al final d’alguna dansa quan, en lloc de deixar-se trepitjar teatralment per la dama, copejà els joves més agosarats.

Per segon any consecutiu, els cossiers de Montuïri van ballar davant els cafès situats a la part més baixa del poble. D’aquesta manera se satisfà la demanda dels propietaris d’aquests establiments que darrerament han proliferat a la zona més propera a la carretera de Manacor.

Una vegada que tornaren al centre històric de la vila, la comitiva de cossiers i els joves que “corren davant el dimoni” protagonitzaren la baixada espectacular del Pujol. Es tracta d’una llarga costa que davalla cap a la plaça Major i on s’encadenen diversos balls davant els comerços. Va ser aleshores quan el dimoni i els joves corredors portaren a terme les corregudes més llargues davant els centenars de persones que s’havien tornat a concentrar a la plaça per tal d’assistir al final de la festa.

Una vegada recollides les joies, els dansadors tornaren a pujar damunt el cadafal situat davant la Casa de la Vila per interpretar les tres darreres danses, que posaren fi a la primera sortida del grup dels cossiers de Montuïri d’enguany.

Els cossiers montuïrers es troben datats des d’almenys l’any 1750 i es caractgeritzen per no haver interromput mai les seves aparicions durant les festes de la Mare de Déu d’Agost i de Sant Bartomeu. Les seves interpretacions, d’origen antiquíssim, que combinen música, dansa i teatralitat, són una cita ineludible de l’estiu montuïrer.

Els cossiers de Montuïri tornaran a sortir dissabte que ve, 23 d’agost, revetla de Sant Bartomeu, a les 18.30 hores. I també l’endemà, dia 24 d’agost, festa de Sant Bartomeu, a les 10 h del matí.

stats