Cultura 16/02/2017

'Sur de Sal', amb poemes de Damià Huguet, enceta el Festival de poesia de la Mediterrània

L'edició d'enguany surt al carrer amb una cercavila i recitals i s'amplia a municipis de Mallorca

Margalida Mateu
3 min
Responsables del Teatre Principal i de la Fundació Casa Museu, Concha Vidal, directora de 'Sur de sal', el vicepresident del Consell de Mallorca, Francesc Miralles i el director del Festival, Biel Mesquida.

PalmaLa dinovena edició del Festival de poesia de la Mediterrània s'amplia i enguany tindrà presència a diferents localitats de Mallorca i recitals i cercavila pels carrers de Palma. No obstant això, el teatre Principal continuarà essent la seu d'un festival que aposta un any més per "l'esperit i la vocació amb què va ser creat el 1998: fer de Mallorca un punt de trobada, d'encontre i d'intercanvi de poetes d'arreu de la Mediterrània i del món", ha assenyalat el vicepresident del Consell, Francesc Miralles.

L'espectacle inaugural del certamen és 'Sur de sal', una obra autobiogràfica de l'artista Concha Vidal que s'inspira en els poemes de desolació del poeta de Campos Damià Huguet. És per aquest motiu que l'escenografia de l'obra "és un quadrat format per sal de les salines campaneres i que també m'inspira en un quadre de Miquel Barceló". De fet, Vidal per crear l'espectacle s'ha basat, també, en el moment en què Barceló decidí deixar Nova York i instal·lar-se a Mali, on començà una nova etapa creativa en el desert. 'Sur de sal' és una peça multidisciplinària que combina el teatre, la instal·lació, la poesia, la dansa i el videoart; és interpretada per Pedro Mas, a més de l'autora, i té la música en directe del contrabaixista Massa Kamaguchi. L'obra es representa aquest divendres 17 de febrer a les 20 h al teatre Principal.

'Sur de Sal' amb poemes de Damià Huguet enceta el Festival de Poesia de la Mediterrània.

Biel Mesquida és un any més l'ànima del festival i ha destacat que l'edició d'enguany és dedicada especialment als poetes Palau i Fabre, Blai Bonet i Jaume Vidal Alcover. A més, ha reivindicat la cultura: "Si aquesta és la ventafocs de la societat, la poesia és un granet d'arena oblidat en un mar de lluita". Així mateix, ha posat èmfasi en el drama dels "acollits, els refugiats i els no refugiats", un col·lectiu cap al qual el Festival de poesia de la Mediterrània transmetrà una sensibilitat especial.

Entre el 10 i 13 de maig, tindrà lloc el bessó central del XIX Festival de poesia de la Mediterrània, amb la cercavila poètica que es desplegarà pels carrers de Palma dia 11; els recitals en petit format que recorreran pobles com Santanyí, Binissalem, Manacor, Pollença i Sóller i el concert que el cantautor Paco Ibáñez oferirà a la sala Gran del teatre Principal el 12 de maig.

Un any més, l'acte central serà la Festa de la poesia, el 13 de maig al Principal, amb el recital que oferiran els poetes Ixaro Borda (eusquera), Breytn Breytenbach (afrikaans), Narcís Comadira (català), Denise Desautels (francès), Xavier Farré (català), Rodolfo Häsler (espanyol), Nuno Júdice (portuguès), Kätlin Kaldmaa (estonià), Abdellatif Laâbi (àrab i francès), Suso Moinhos (esperanto i gallec), Jaume Munar (català), Ion Muresan (romanès), Carme Riera (català) i Adam Zagajewski (polonès). A més, els poetes participaran en diverses activitats a centres escolars com l'institut de batxillerat Joan Alcover, al Centre Penitenciari de Palma o fent excursions arreu de l'illa.

Presentació de la 19a edició del Festival de Poesia de la Mediterrània.

El Festival de poesia de la Mediterrània és un projecte del Consell de Mallorca que organitza el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports a través de la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet i sota la direcció de l'escriptor Biel Mesquida. Té un pressupost de 70.000 euros: el Consell n'aporta 57.000, 20.000 hi arriben a través de la Fundació Casa Museu, 37.000 del teatre Principal, 3.000 del suport de la UIB i 10.000 per part de l'Illenc.

stats