Cultura 18/12/2019

Cristina Llambias serà la nova directora de l'Institut d'Indústries Culturals

La historiadora de l'art i gestora cultural substitueix al càrrec Jaume Reus, destituït pel Govern el setembre passat

E. Navarro
3 min
Cristina Llambias

PalmaLa historiadora de l'art i gestora cultural Cristina Llambias (Palma, 1977) serà la nova directora gerent de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB), després d'haver guanyat el concurs públic, segons ha informat el Govern en un comunicat. Llambias substitueix al càrrec Jaume Reus, que va ser destituït pel Govern el setembre passat. La comissió de selecció ha estat formada per tres vocals de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball i de les associacions empresarials del sector cultural de les Illes Balears.

Llambias és llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de les Illes Balears i màster en Gestió Cultural d'Institucions i Empreses Culturals per la Universitat de Barcelona. També té un postgrau en Interpretació ambiental i del patrimoni per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i un màster en Museografia Didàctica.

Com a experiència professional, ha estat responsable tècnica de Programes (Projecció i Acció Cultural) de la Direcció Insular de Cultura del Consell de Mallorca des del 2006 fins al 2019. Anteriorment (2003-2005), va ser tècnica de Cultura de la secció de Museus i Belles Arts de Cultura i Patrimoni del mateix Consell, administrativa a l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Palma i també va fer feina a l'Arxiu Regional Militar.

Com a responsable tècnica de Programes (Projecció i Acció) al Consell de Mallorca va crear i coordinar Cultura en Xarxa, xarxa vertebradora d'activitats culturals arreu de l'illa de Mallorca, que incloïa els diferents àmbits de la creació cultural (arts escèniques, música, exposicions, conferències, cicles de cinema, rutes culturals, etc.).

A més, va crear i coordinar els Circuits culturals de Mallorca (2017-2019) per dur a terme activitats culturals incloses en les seccions culturals del Catàleg d'activitats culturals del Consell Insular de Mallorca (CACIM). També ha creat, organitzat i coordinat actes de cultura amb motiu de la diada de Sant Jordi, la Fira del Llibre Antic i d'Ocasió, els diferents anys commemoratius (Coll Bardolet, Alcover, Juníper Serra i Arxiduc Lluís Salvador) i l'Observatori Cultural de Mallorca.

Polèmica en la destitució i el concurs

El nomenament de la directora de l'ICIB arriba després de molta polèmica. Primer, per la destitució sobtada de l'anterior gestor només cinc mesos després d'haver guanyat el concurs, quan encara estava en mans de Fanny Tur la ja extinta Conselleria de Cultura. I després, per l'eliminació del català com a requisit en el nou concurs per escollir la direcció, que va fer recular la consellera Pilar Costa i modificar-ne les bases al BOIB per tornar a posar la llengua pròpia en qualitat de requisit.

L'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB) té com a fins generals desenvolupar les indústries i empreses culturals i creatives a les Balears, tal com s'especifica en els seus estatuts. Però una de les crítiques que ha rebut tant del sector com de l'anterior director és que no es va dotar des de l'inici de personal per poder començar a desenvolupar aquests objectius. En aquest sentit, la Conselleria ha assegurat que s'hi crearà una plaça administrativa i una altra de tècnic audiovisual.

Els àmbits inicials d'actuació de l'ens són l'audiovisual i la cultura digital, les arts escèniques, les arts visuals, el món editorial i la música. Amb l'ICIB, el Govern balear vol dur a terme –amb la participació d'agents i sectors culturals– polítiques de suport i acompanyament a les empreses o agents que desenvolupen activitats productives en l'àmbit de la cultura a les quatre illes.

stats