Unes Creus de Sant Jordi "amb una aura enlluernadora"

El president Pere Aragonès clou la cerimònia amb una defensa de la immersió lingüística

3 min
Foto de família dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi amb el president Pere Aragonès

BarcelonaEl cantant d’Els Pets, Lluís Gavaldà, assegura que hi ha persones que desprenen “una aura enlluernadora” i que estan cridades a fer “coses grans”. Tenen aquest do les deu entitats i vint personalitats que han rebut aquest dilluns la Creu de Sant Jordi, entre les quals hi ha la banda de Constantí. Gavaldà –que ha parlat en nom de les entitats– ha fet broma dient que Els Pets al començament tenien “el mateix futur que un referèndum pactat amb l’estat espanyol", a diferència de projectes també premiats com Fundesplai, el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya o el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

La cerimònia de les Creus de Sant Jordi s'ha celebrat al Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès i l'han presentat la nedadora Gemma Mengual i l'actriu Carme Sansa, amb un ritme accelerat per la contenció pandèmica: els premiats recollien ràpidament el guardó de mans del president Pere Aragonès i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. "El compromís del Govern és el de garantir la continuïtat d'instruments d'èxit com el model lingüístic de la nostra escola. Qualsevol atac a la llengua catalana és un atac a la nació", ha defensat Aragonès en el seu discurs.

En nom de les vint persones premiades, deu homes i deu dones, ha agafat la paraula la futbolista del Barça i guanyadora de la Pilota d’Or 2021 Alexia Putellas. “Prefereixo ser la representant de tota la ciutadania de Catalunya i donar-vos les gràcies per tot el que heu fet, el que feu i el que fareu”, ha dit la futbolista, que també ha fet una advertència feminista: "El veritable triomf serà quan els nens i les nenes tinguin el 100% de les mateixes oportunitats en el camp de l'esport i en general". "Hem arribat per quedar-nos", ha afegit.

D'Ibáñez a Terribas

Entre els artistes guardonats també hi ha Francisco Ibáñez –que la Generalitat defineix com “un referent humorístic per a diverses generacions”–, l’actriu i productora de Dagoll Dagom Anna Rosa Cisquella, el fotògraf i escriptor naturalista Ernest Costa i la muntadora cinematogràfica Elena Jaumandreu –considerada “la millor muntadora del món”, segons Orson Welles–. En el camp cultural també s'ha premiat l’escriptor, professor i il·lustrador Enric Larreula i l’artista Àngels Ribé. La Generalitat també ha atorgat la Creu de Sant Jordi a l’empresari tèxtil, col·leccionista i mecenes Rafael Tous per la donació de la seva col·lecció al Macba, a l’empresària i promotora cultural Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música, a i l’empresària Anna Navarro Descals.

En l’àmbit de la docència i la divulgació, el Govern destacava la trajectòria de la pedagoga de 106 anys Isabel Etxeberria. La llista de guardonats també inclou el paleògraf i historiador Jesús Alturo; la filòloga i bibliotecària Joana Escobedo, que va ser membre del col·lectiu literari Ofèlia Dracs; la científica i professora Mercè Izquierdo, i l’activista social Manuel Heredia, conegut com Tío Manuel. Completen la llista dos artesans: el ceramista Joan Panisello, que és “un dels creadors d’art ceràmic més destacats de l'època actual”, i l’esmaltador de prestigi internacional Francesc Vilasís. En l’àmbit esportiu la Generalitat ha guardonat el jugador de bàsquet Pau Gasol, mentre que del món de la comunicació hi ha la periodista Mònica Terribas i el locutor i president del grup TeleTaxi, Justo Molinero.

stats