Cultura 05/07/2023

Cort ara diu que vol programar 'NUA', d'Ann Perelló, al Xesc Forteza el 2024

La Sala Flyhard, productora de l'obra de teatre de l'actriu mallorquina, ha redactat un comunicat per exposar els fets i denunciar les cancel·lacions d'espectacles que s'estan coneixent arreu de l'Estat

2 min
L'equip de 'Nua'.

PalmaL'Ajuntament de Palma fa marxa enrere i ara diu que té "la voluntat de poder programar l'espectacle NUA durant el 2024 al teatre Xesc Forteza amb més funcions i per a públic escolar i general". Així n'ha informat a través d'un comunicat la Sala Flyhard, productora de l'obra de l'actriu mallorquina Ann Perelló, i ho ha confirmat el consistori a l'ARA Balears. Dos dies després de la polèmica generada entorn de la cancel·lació de tres funcions de NUA al Teatre del Mar de Palma, la Sala Flyhard ha redactat un comunicat per exposar els fets i denunciar les cancel·lacions d'espectacles que s'estan coneixent arreu de l'Estat.

Tot i que agraeixen "les explicacions rebudes per part de la Direcció General d'Arts Escèniques i Música de l'Ajuntament de Palma", la sala de teatre catalana manté que estan "sorpresos per la discordança de motius al·legats davant la cancel·lació de les tres funcions previstes el mes de desembre que s'han donat per correu a la productora i en públic pels mitjans, motiu principal del malestar entre la companyia que s'ha fet palès a les xarxes socials".

En el repàs que fa dels fets, la productora assegura que els arguments inicials que va rebre de l'Ajuntament no concorden amb els que va fer públics més tard. Segons la sala, es van assabentar per les xarxes socials que "la intenció de l'Ajuntament és justament reprogramar l'espectacle en un teatre més gran el 2024 i oferir funcions escolars i per a públic general durant quatre o cinc dies". "Ni aquesta explicació ni les raons econòmiques constaven en el darrer correu rebut per la Sala Flyhard per part de la Regidoria de Cultura de divendres 30 de juny", argumenten.

El correu que esmenten, de dia 30 de juny, és a posteriori d'una conversa telefònica "en què per primera vegada s'informa de la possible incertesa sobre la representació de les tres funcions pactades de NUA al Teatre Mar i Terra de Palma i s'informa la Sala Flyhard que la programació pot ser modificada pel nou govern". Més tard, però, reben un correu electrònic de part del nou coordinador de teatres, en què els diuen que ha "decidit suspendre la programació de NUA perquè 'no és la línia d'espectacles que programarem' i que anul·len les tres funcions".

"Retorn de la censura"

Davant això, explica la sala al comunicat, van intentar saber quina era aquesta "nova línia programàtica per entendre per quina raó NUA no encaixa en la programació i la resposta que es dona és vaga". Tot seguit, van conèixer les raons que donava l'Ajuntament a través d'un comunicat. Amb motiu d'aquest comunicat, la sala fa palès el seu "suport a totes les companyies que estan patint situacions injustes i intolerables amb les cancel·lacions dels seus espectacles per motius polítics i ideològics".

En aquest sentit, denuncien "el retorn de la censura, que està atemptant contra la llibertat d'expressió, un dret consolidat socialment i democràticament en la Constitució espanyola". I per això, exigeixen la protecció dels seus drets fonamentals, "perquè sense cultura no hi ha democràcia".

stats