Cultura 11/10/2022

Un clam per a la conservació dels espais naturals: així serà la Mostra de Cinema de Muntanya de Palma

A la tretzena edició del festival cinematogràfic es projectaran 22 creacions audiovisuals a diferents localitzacions

Patrícia Segura
2 min
Fotograma del documental 'The wall of shadows', d'Eliza Kubarska.

PalmaTorna la Mostra de Cinema de Muntanya de Palma, que enguany arriba a la tretzena edició. Del 17 al 25 d'octubre hi haurà nou sessions consecutives i es projectaran 9 llargmetratges (Espanya, Itàlia, Iran i els EUA) i 13 curtmetratges (Espanya, Itàlia, l'Argentina, Polònia i Bèlgica). Els amants del cinema, la muntanya i la natura de Mallorca podran gaudir de les creacions audiovisuals a diferents localitzacions de Ciutat. Les projeccions es faran al Centre de Cultura Sa Nostra, al Teatre Municipal Xesc Forteza, al Teatre Municipal Mar i Terra i al Teatre Principal de Palma.

El director de la Mostra, Bartomeu Tomàs, ha declarat que aquesta edició s'enfoca a "contribuir a la sensibilització social de la conservació de la muntanya i els espais naturals". Durant la presentació del festival, aquest dimarts al Centre Cultural la Misericòrdia, va explicar que s'hi aborden diversos temes, com la inclusió de persones amb discapacitat, la lluita feminista i els efectes de la pandèmia.

Durant nou dies la muntanya serà la protagonista a través de la imatge. La mostra començarà el 17 d'octubre amb la projecció de Traditional Alpinism, una petita expedició que s'endinsa al Karakorum pakistanès. Dimarts 18 toca Climbing Iran, la història de Nassim, una escaladora que lluita contra les estrictes polítiques relatives a la llibertat de les dones a l'Iran. Dimecres 19 serà el torn de La Pantalla Andina (2021), de Carmina Balaguer, que explica com una mestra inicia una expedició per tal de dur el dret a l'educació a un poble que es troba a 4.200 metres d'altitud.

A més, es lliuraran cinc guardons als documentals premiats de la secció competitiva i també hi haurà altres activitats, com una taula rodona, contacontes, cinema en família, col·loquis i una mostra amb venda de llibres de muntanya, entre d'altres.

Votació del públic

El públic atorgarà aquest any per votació el premi ARA Balears. Entre els nou participants, es troben Across Emptiness (2021), de Luca Albrisi, sobre la travessa durant el tancament de les estacions durant l'hivern de 2020 i El límite infinito (2020), de Pablo Hernán Aulita, sobre la vida d'un home que aconseguí la ruta més alta de l'Himàlaia amb la seva bicicleta adaptada.

La Mostra de Cinema de Muntanya de Palma és un dels 16 festivals que es fan a les Illes. D'ençà que es va iniciar el 2010, s'han projectat 155 pel·lícules i ha tingut 23.000 espectadors.

stats