Cultura 09/06/2020

La Conselleria de Cultura anuncia 1,4 milions d'euros en ajuts al sector per fer front a la crisi del covid-19

Els doblers venen del pressupost ja aprovat, que s'ha reestructurat per adaptar-se a la situació derivada de la pandèmia

Elena Navarro
2 min
La Consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa

PalmaLa consellera de Cultura, Pilar Costa, ha anunciat que habilitaran un fons extraordinari d'1,4 milions d'euros per fer front a la crisi que la pandèmia del covid-19 ha generat al sector. En concret, es treuen quatre línies d'ajuts diferents, dirigides a empreses, persones autònomes i associacions i entitats sense ànim de lucre.

Aquest fons extraordinari afecta els sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració, l'audiovisual, el patrimoni i l'àmbit de la gestió cultural. Costa ha informat que dues de les quatre línies es preveu que siguin publicades la setmana que ve "o, en tot cas, durant el mes de juny".

Aquestes dues subvencions són: una per a la sostenibilitat de les indústries culturals, dotada amb 490.000 euros i dirigida a empreses, i l'altra per a la sostenibilitat dels autònoms del sector, amb un pressupost de 460.000 euros. Els ajuts seran compatibles amb els que treguin els ajuntaments i els consells insulars, sempre que no sigui la mateixa despesa, sinó altres o en altres dates.

En el cas de les persones autònomes, per optar als ajuts hauran d'estar donades d'alta a la Seguretat Social i l'Impost d'Activitats Empresarials, amb epígrafs vinculats al sector cultural, segons ha informat el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Mateu Malondra. A més a més, hauran de demostrar que han perdut el 75% de la seva facturació respecte el trimestre anterior.

En tots dos casos se subvencionen les despeses d'empreses i persones autònomes des del 14 de març fins al 30 de juny, com el lloguer, els recursos humans, la gestoria, la telefonia, etc. Les darreres dues línies, en què encara s'està treballant, van dirigides a ajudar a pagar les despeses d'activitats culturals cancel·lades o ajornades (300.000 euros); i, per últim, uns ajuts per a la sostenibilitat de les associacions i entitats sense ànim de lucre, que consta de 150.000 euros.

Pressupost reestructurat

Costa ha explicat que aquests doblers venen d'una reestructuració del pressupost i ha destacat que en aquests moments es manté el pressupost de la Conselleria de Cultura, "a pesar de totes les dificultats". "Dins el mateix pressupost, s'han reformulat les partides en favor de les prioritats i urgències que el sector ens havia manifestat", ha exposat.

"Esperam que aquests ajuts serveixin perquè no es desfaci el teixit estructural de les empreses i les indústries culturals", ha dit la delegada de Cultura, Catalina Solivellas, tot assegurant que aquestes ajudes "eren un pas fonamental perquè "no podem pensar en nous projectes si queda tot desfet a causa de la pandèmia".

Quant a les pèrdues que ha generat la pandèmia del covid-19 al sector, Costa ha explicat que no en tenen la xifra. "Es fa difícil, tenint en compte que no només seran les setmanes més dures o estrictes de confinament, sinó també les conseqüències econòmiques que perduraran en el temps per les mesures sanitàries que continuarem tenint", ha defensat la consellera.

stats