Museus
Cultura 16/05/2023

Tot el que pots fer per celebrar el dia dels museus

Un any més, els centres d'art de les Balears ompliran l'agenda d'actes, en una celebració anual que es fa des de 1977 arreu del món

3 min
Una de les sales de l'exposició Maria Lai. L'escriptura teixida d'Es Baluard

PalmaAquest dijous, dia 18 de maig, se celebra el Dia internacional dels museus i són nombroses les propostes als diferents centres museístics per celebrar-ho. El lema de la celebració d’enguany és 'Museus, sostenibilitat i benestar' i amb ell es pretén subratllar "la contribució que aquests espais poden fer al desenvolupament sostenible de les nostres comunitats com a institucions de confiança i fils importants en el nostre teixit social compartit".

Museu Krekovic.

Jornada de portes obertes

Amb motiu del Dia dels Museus hi haurà jornada de portes obertes a diferents espais museístics de Mallorca. És el cas del Museu Krekovic, el Museu d’Art Sacre de Mallorca o el Museu d’Història de la Ciutat de Palma, així com a Es Baluard, on fa només uns dies es va inaugurar l’exposició Maria Lai, l’escriptura teixida, i a la Fundació La Caixa, tots ells ubicats a Palma. També hi haurà accés gratuït a la Fundació Miró Mallorca, així com al Museu Sant Juníper Serra de Petra. 

Visites guiades

Entre les activitats que s’oferiran en el marc del Dia Internacional dels Museus s’hi troben diferents propostes de visites guiades a exposicions com El taller dels López i la pintura mallorquina del Renaixement a Mallorca del Museu Art Sacre Mallorca o Edicions Maior, 25 anys del Museu de Pollença, que guiarà l’artista Amador Magraner. A partir de les 18:30h del mateix dijous dia 18 s’oferirà una visita comentada a l’exposició Homo Ludens del Caixaforum Palma, una proposta sobre la presència dels videojocs a les nostres vides, i mitja hora després, a les 19h, hi haurà visita guiada al Museu Marítim Mallorca. Pel que fa al Museu de Menorca, la proposta són diferents sessions de visites teatralitzades a càrrec de Teatre de Xoc. Requereixen inscripció prèvia bé per correu (activitats@museudemenorca.com) o bé per telèfon al 971 350 955

Una de les sales del Museu de Mallorca.

Concerts, conferències i projeccions

Entre les conferències plantejades pels diferents centres museístics s’hi troben La paraula i la imatge a càrrec del doctor Andreu J. Villalonga, professor i investigador de la UIB, que tendrà lloc dijous a les 19h al Museu d’Art Sacre, o Sostenibilitat i benestar a l’obra arquitectònica de Josep Ferragut que oferirà Judit Vega al Museu d’Història de la Ciutat de Palma, al castell de Bellver. Una mica abans, a les 18:30h, es projectarà la pel·lícula Ciudad de Mallorca de Josep Ferragut Pou. 

Al Museu de Mallorca la celebració començarà dimecres horabaixa amb una xerrada sobre classicisme i col·leccionisme a càrrec de la directora del museu, Maria Gràcia Salvà. Serà a partir de les 17.30 h i anirà seguida del concert De Vita Caesarum. Escenografia d’un teatre romà, interpretat per Parnaso. També és musical la proposta del Museu de la Mar ubicat al Port de Sóller: divendres dia 19 a les 18 h, concert del duet de contrabaix i guitarra a càrrec de Xisco Aguiló i Pere Fiol. 

També hi haurà inauguracions amb motiu del Dia dels museus: serà el cas de la Fundació Sa Nostra, on aquest dijous a les 19 h s’inaugura l’exposició temporal Joan Trujillo: donar llum a la foscor, comissariada per Tomeu Simonet, que estarà oberta fins dia 29 de juliol. 

Tallers

Les activitats per a tota la família són també a l’agenda de diferents centres en aquesta nova edició del Dia dels museus: n’hi haurà de diferents temàtiques i durades al Museu d’Història de Manacor, un d’infantil d’Arquitectes talaiòtics al Museu de Porreres i també a Es Baluard, on dissabte dia 20 hi haurà la sessió de cloenda dels tallers familiars d’aquesta temporada. 

Fundació Miró Mallorca.

Altres propostes

A més de tot això, hi ha tot un grapat de propostes singulars a diferents centres d'art, com la performança Patente de corso de Daniel García Andújar, en col·laboració amb Joana Gomila, que es podrà veure dijous dia 18 a les 19.30 h a l’Aljub d’Es Baluard. L’endemà la Fundació Miró Mallorca oferirà la Festa de la primavera amb paradetes, activitats i música, des de les 16 i fins a les 20 h. Per la seva banda, el Jardí Botànic i Museu de Ciències Naturals de Sóller proposa una jornada de ciència ciutadana dissabte dia 20 a partir de les 10 h.

L’agenda de la Fundació Mallorca Literària també ve carregada de propostes a les diferents cases museu que gestiona, des depresentacions de llibres fins a rutes guiades i maridatges de poesia i vi.

Finalment, el museu Sa Bassa Blanca, que estarà obert en el seu horari habitual, oferirà un exemplar del llibre msbb a les famílies que visitin el centre el pròxim dijous dia 18 amb motiu del Dia dels museus. 

stats