Cultura 05/12/2023

El concurs per dirigir Es Baluard es convocarà abans de Nadal

La reunió del Patronat que ha tingut lloc aquest dilluns ha aprovat les bases per iniciar-ne el procés

2 min
El Patronat de la Fundació Es Baluard

PalmaAbans de Nadal ja s’haurà posat en marxa la maquinària per escollir la nova direcció d’Es Baluard. Si bé des de principis del mes de juny ja se sabia que la seva anterior directora, Imma Prieto, no renovaria al capdavant del centre, Es Baluard es troba sense direcció de manera oficial des del passat 1 de setembre. Està previst que en qüestió de dies es publiqui al BOIB la convocatòria que s'ha aprovat aquest dilluns a la reunió del Patronat de la Fundació d’Es Baluard.

D’altra banda, el pròxim 30 de gener de 2024 farà 20 anys de la inauguració d’Es Baluard. Per aquest motiu, s’han organitzat una sèrie d’actes commemoratius a partir d’aquest dia que serviran tant per fer balanç d’aquestes dues dècades com per donar a conèixer la funció i missions d’aquest centre. Aquella setmana, a més, s’oferiran visites guiades gratuïtes i jornades de portes obertes per a tots els visitants. 

Pel que fa a la programació d’Es Baluard per a l’any 2024, el pla d’actuació inclou deu projectes de producció pròpia, alguns d’ells vinculats també a l’aniversari del museu. Entre les propostes que acollirà el centre de referència de l’art contemporani de Palma s’hi troben tres exposicions individuals: de l’artista nascuda a Bilbao Ana Laura Aláez, amb una proposta vinculada a Mallorca; un recorregut per la trajectòria de la coreana Kimsooja i la primera exposició individual a Es Baluard de l’artista mallorquina Bel Fullana, que s’inaugurarà el mes de març. Fullana, que reconeix que aquest serà un projecte molt important per a ella, ja està treballant en les peces que conformaran la mostra i que, si tot va bé, inclouran creacions més enllà de la pintura. També s’hi podrà veure el treball vinculat amb la sida de Jesús Alcaide, la recerca duta a terme per l’argentí Gonzalo Elvira en relació amb Walter Benjamin i el seu pas per les Balears, i una investigació de Carles Guerra al voltant de les pràctiques artístiques vinculades a la salut. La mallorquina Tonina Matamales farà, també, una intervenció sobre el mateix edifici d’Es Baluard en els pròxims mesos. 

El pressupost propi d’Es Baluard creix un 11%

Tota aquesta programació es farà amb un pressupost propi que creix un 11% respecte del de 2023, superant els 580.000 euros, i les aportacions del Govern (870.000 euros), el Consell de Mallorca (750.000€), l’Ajuntament de Palma (625.000€) i el Ministeri de Cultura i Esports (50.000€). Entre els assistents a la reunió del Patronat s’hi trobaven la presidenta del Govern, Marga Prohens; la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antonia Maria Estarelles, i el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, així com el secretari autonòmic de Cultura i Esports Pedro Vidal; el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i el batle de Palma, Jaime Martínez. 

stats