Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts
Cultura 04/04/2024

Concha Buika rep la Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts

La cantant ha publicat una dotzena d'àlbums i ha treballat amb infinitat d'artistes

ARA Balears
1 min
Buika canta des de  “la llibertat i el desordre”

PalmaLa cantant mallorquina Concha Buika ha estat reconeguda amb la Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts pel Ministeri de Cultura. L'acte de reconeixement ha tingut lloc aquest dimecres a Cadis en un esdeveniment presidit pels reis d'Espanya; el ministre de Cultura, Ernest Urtasun; el president de la Junta d'Andalusia, Juan Manuel Moreno, i el batle de Cadis, Bruno García.

Entre els guardonats també hi figuren músics com Santiago Auserón, Lole Montoya, Víctor Manuel, Luis Pastor o, a títol pòstum, María Jiménez; cineastes, actors i directors d'escena com Javier Cámara, Mario Gas, Carmen Elías o Karra Elejalde, i escriptors com Manuel Rivas i Rosa Montero.

El nom real de la cantant és, en realitat, María Concepción Balboa Buika, nascuda a Palma l'any 1972. El 2001 va llançar el seu primer disc, Mestizüo, un disc que va des del jazz al soul fins a arribar al flamenc. Després arribaria Buika i la trilogia Mi niña Lola, amb la qual va aconseguir el Disc d'Or. El 2008 va publicar Niña de fuego. Ha col·laborat en projectes cinematogràfics posant veu a bandes sonores com en La piel que habito, d'Almodóvar. El 2013 va estrenar la seva primera pel·lícula com a productora, De la Soledad al Infierno. Buika ha publicat una dotzena d'àlbums i ha treballat amb infinitat d'artistes, com ara Niño Josele, Bebo & Chucho Valdés, Luz Casal, José Luis Perales, entre d'altres .

stats