Cultura 21/12/2015

El compromís amb el CIF Toni Catany ha quedat signat

El conveni que marca el full de ruta per fer realitat el somni del fotògraf ha estat ratificat entre el Consell, l'Ajuntament de Llucmajor i la Fundació Toni Catany

Ara Balears
2 min
Francesc Miralles, Miquel Ensenyat, Jaume Tomàs i Miquel Bezares. / ARA BALEARS

LlucmajorAmb les ceràmiques de Miquel Barceló i les fotografies de Toni Catany com a teló de fons, a la sala d'exposicions del claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor, aquest dilluns horabaixa ha quedat signat el conveni que regula els compromisos del Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Llucmajor i la Fundació Toni Catany (FTC) per construir i posar en marxa el Centre Internacional de Fotografia al municipi. Tots i cadascun dels fulls de l'acord han estat ratificats pels principals representants de les tres institucions, Miquel Ensenyat, Jaume Tomàs i Miquel Bezares, sota la mirada atenta del conseller insular de Cultura, Francesc Miralles, a qui el president del Consell ha agraït l'esforç "per agilitar un projecte que feia anys que estava enrocat".

Moment de la signatura. / ARA BALEARS

La signatura del conveni permet, segons paraules de Miquel Bezares, president de la FTC, "donar compliment al somni de Toni Catany, que avui s'ho deu estar mirant demanant-se a veure si aquesta vegada va de veres". Bezares ha remarcat que en el document s'hi troba el full de ruta amb les accions que, a partir d'ara, s'han de dur a terme per fer realitat el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany (CIFTC), "un projecte de gran importància per a Llucmajor, per a Mallorca i del qual nosaltres només som els impulsors, perquè ens sobreviurà a tots".

Primeres passes

Segons avançà l'ARA Balears a mitjan novembre, aquest acord inclou les primeres passes per iniciar la construcció del CIFTC i poder així demanar una altra pròrroga a l'Estat dels 4,3 milions d'euros de fons estatutaris que hi ha per fer realitat el centre. Segons el conveni ara ja signat, el Consell de Mallorca comprarà la casa natal de Toni Catany a Llucmajor, s’elaborarà el projecte arquitectònic per executar la construcció de l’edifici que n'ha de ser la seu, es treballarà en la digitalització de l’arxiu del fotògraf, es revisarà el projecte museològic del centre i s’elaborarà el projecte museogràfic.

A més, el Consell es compromet a destinar una quantitat “no inferior” a 200.000 euros anuals per a les activitats del centre. Per la seva banda, l’Ajuntament de Llucmajor facilitarà “amb celeritat” la concessió de les llicències i es farà càrrec de les despeses de subministraments corrents. Finalment, la Fundació Toni Catany s’involucrarà en el disseny i planificació del CIFTC, participarà “consensuadament” en el model de govern i de gestió i, entre d’altres, posarà a disposició del centre els originals fotogràfics de l’obra de Toni Catany i d’altres autors, a banda d’altres objectes de les col·leccions del fotògraf llucmajorer.

. / ARA BALEARS

Ara, segons el protocol, el projecte arquitectònic per al CIFTC integrarà els immobles veïns que són les cases de Toni Catany i Tomàs Montserrat "amb un plantejament general" que les inclou ambdues. Per justificar el màxim de despesa a l’Estat, el Consell comprarà la casa de Catany per uns 200.000 euros, quantitat que la Fundació invertirà en activitats del centre, i ho restarà de la que es compromet a posar el Consell.

stats