Premis Ciutat de Palma
Cultura 21/01/2024

Els Ciutat de Palma premien una immensa majoria d’homes

Els guardons s’han lliurat avui horabaixa a una gala celebrada al teatre Principal de Palma

3 min
Els guanyadors dels Premis Ciutat de Palma al final de la gala.

PalmaEls premis Ciutat de Palma han reconegut avui un total de 17 persones a través dels 14 guardons de les edicions d’enguany. Entre els premiats, això sí, hi ha tres vegades més homes que dones: han resultat guanyadores 4 dones enfront dels 13 homes reconeguts amb aquests premis. I només 3 dels 14 guardons han estat per l’obra individual d’una dona: els de novel·la en català, poesia en català i arts visuals. S’ha de recordar que també el cartell musical de la revetla de Sant Sebastià tenia una aclaparadora majoria d’homes: només incloïa una dona.

En total s’han presentat 2.628 treballs a les diferents modalitats dels guardons, que disposen d'un pressupost total de 132.000 euros. El lliurament s’ha duit a terme en una gala que ha tingut lloc aquest dissabte horabaixa al teatre Principal de Palma, conduïda per Marta Jaume i Pere Sánchez i que ha inclòs les actuacions de Mar Grimalt i el Cor de Dones de la UIB, entre d’altres. 

Els premis literaris han reconegut l’obra A la seva ombra de Maria Escales i Deixar de fer peu de Marina de Cabo Pons en les modalitats de novel·la i poesia en català, respectivament, mentre que en novel·la i poesia en castellà els guanyadors han estat la novel·la negra Un azul de frío de Rodolfo Piovera i el poemari Danzas de sombras de Jesús Aguilar Marina. 

Pel que fa al premi Margaluz d’arts escèniques, el guanyador ha estat Héctor Seoane per la seva primera obra com a dramaturg, Bad moon, amb què l'autor pretenia “fer sentir el TOC”. En conversa amb l’ARA Balears, Seoane celebrava el reconeixement no només pel “significat especial de l’obra”, sinó pel fet d’haver-la produïda amb una companyia pròpia, la companyia Migrants. “Que sigui amb ells que hem guanyat i amb una obra que pretenia visibilitzar un trastorn que afecta molta gent ens fa molt contents”. Divendres que ve, dia 26 de gener, la representaran “per primera vegada després del premi” al Teatre d’Artà. 

Per altra banda, el premi Montserrat Casas d’investigació ha reconegut el treball Amanecer: gènesi i originalitat d’una urbanització dels 30, signat pel geògraf Gabriel Alomar Garau i l’arquitecte Lluís Gené Gil. El segon, alumne del primer, afirma que sobretot tenen interrogants respecte d'aquesta barriada. “Per què sorgeix justament aquí? Per què es construeix desvinculada del continu de Palma d’aquell moment? Quina normativa regulava que es construïssin habitatges d’una tipologia diferent de la mediterrània?”, relata Gené, que reconeix que el mateix nom de la urbanització, que va ser batiada així des del principi, genera nombroses preguntes que pretenen respondre a través d’aquesta investigació. 

Respecte del premi Guillem Sagrera d’arquitectura, el projecte guardonat, Paseo Mallorca, 15, és obra de l’estudi OHLAB Architecture Lab. El redactor i director del projecte, Jaume Oliver, afirmava que "els premis no ens fan millors o pitjors, hi ha edificis extraordinaris que no n'han rebut cap mai, però és cert que rebre'n un com aquest serveix per veure que la feina que fas té un reconeixement". Del projecte que ha estat premiat, Oliver en destaca l'aposta per la sostenibilitat i l'eficiència energètica, "cosa que significa que aquest premi també reconeix la feina que es fa en aquests sentits".

El llistat complet dels guardonats és el següent: 

  • Premi Llorenç Villalonga de novel·la en català, dotat amb 26.000 euros: Maria Escalas Bernat (Barcelona) per l’obra A la seva ombra.
  • Premi Camilo José Cela de novel·la en castellà, dotat amb 26.000 euros: Rodolfo Piovera (Argentina) per l’obra Un azul de frío.
  • Premi Joan Alcover de poesia en català, dotat amb 12.000 euros: Marina de Cabo Pons (Algaida) per l’obra Deixar de fer peu.
  • Premi Rubén Darío de poesia en castellà, dotat amb 12.000 euros: Jesús Aguilar Marina (Madrid) per l’obra Danzas de sombras.
  • Premi Ciutat de Palma de còmic, dotat amb 10.000 euros: Joan Escandell Torres i Joan Miquel Morey Palou (Palma) per l’obra Dibuixant tebeos entre Eivissa i Barcelona.
  • Premi Bonet de Sant Pere de música, dotat amb 6.000 euros: Miquel Serra (Palma) per l'àlbum Les Hayas Arce.
  • Premi Margaluz d’arts escèniques, dotat amb 6.000 euros: Héctor Daniel Seoane Torres (Palma) per l’obra Bad Moon.
  • Premi Maria Forteza d’audiovisuals en modalitat documental, dotat amb 6.000 euros: Daniel Cuesta Centelles (Palma) pel treball Jo, Punk.
  • Premi Maria Forteza d’audiovisuals en modalitat curtmetratge, dotat amb 4.000 euros: Miguel Ángel Duran Mas (Marratxí) pel treball Ben.
  • Premi Montserrat Casas d’investigació, dotat amb 6.000 euros: Gabriel Alomar Garau i Lluís Gené Gil (Palma) per l’estudi Amanecer: gènesi i originalitat d’una urbanització dels 30.
  • Premi Miquel dels Sants Oliver de periodisme, dotat amb 3.000 euros: Joan Cabot (Palma) pel treball ¡Campeón! Un thriller pop.
  • Premi Caty Juan de Corral de gastronomia, dotat amb 3.000 euros: Llorenç Payeras Capellà (Inca).
  • Premi Guillem Sagrera d'arquitectura, dotat amb un total de 23.250 euros: OHLAB Architecture Lab pel projecte Paseo Mallorca, 15. El guardó va destinat a Jaume Oliver Parés, com a redactor i director del projecte, i Bartomeu Tous Julià, que ha assumit la direcció de l'execució de l'obra.
  • Premi Antoni Gelabert d’arts visuals, dotat amb 12.000 euros: Lara Fluxà per l’obra ARVA.
stats