Cultura 10/09/2021

Un Ciclop focalitzat en el talent local i responsable amb el medi ambient irromp a Sineu

A partir d'aquest divendres i fins diumenge, el Festival de Teatre Visual ofereix una programació plena d’espectacles innovadors, participatius i de nous llenguatges

3 min
El 'work in progress Isla Utopía', de la companyia Îsles Flottantes (Dinamarca) és l'única proposta estrangera del Ciclop 2021.

PalmaLa sisena edició del Festival de Teatre Visual de Sineu, Ciclop 2021, arranca aquest divendres. Fins diumenge, 12 de setembre, la capital del Pla de Mallorca s'omplirà d’espectacles innovadors i participatius i de nous llenguatges per a tots els públics. Així és l'aposta d'aquest festival, que torna a focalitzar-se en el talent local i les propostes quilòmetre zero, en un moment pandèmic que demana creativitat i reubicació a les arts escèniques i la gestió cultural. Un any més, els organitzadors del Ciclop són el C.IN.E. i l’Ajuntament de Sineu, i la programació té el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics, el Consell de Mallorca i A/C Española i la col·laboració de sineuers, artistes visuals i associacions del municipi.

Els eixos de pensament i reflexió que travessaran el festival parlen del complex tema de les relacions: les interpersonals i socials, les de la comunitat i també les que té hom amb el propi cos i el territori. "Són temes als quals ens aproximarem no només a través del teatre visual i les arts escèniques contemporànies, sinó també mitjançant activitats paral·leles com un taller per a joves titulat Relacions sanes i positives o l’exposicióTalking Bodies del fotògraf mallorquí Lucas Ottone, on el cos és el protagonista", explicaren els organitzadors en la presentació del festival.

Pel que fa als espectacles, dins les propostes més actuals i de nous llenguatges hi destaquen peces com Ginoide, de la companyia Baal, o el work in progress Medea (moltes històries poden ser contades a partir d’una de sola) de La Contrapiel Teatro. Pel que fa a les propostes per a tota la família, cal esmentar Les petites coses, de La Mecànica i nOu, peça de dansa revisitada per la companyia Mariantònia Oliver.

Un moment de la funció 'Les coses petites', de La Mecànica.

La participació, un punt clau 

Des dels seus inicis, una de les línies artístiques que ha faltar al Ciclop és la participativa. Així, enguany el públic podrà formar part activa de projectes com Partycitypate (Andrea Cruz, Irene Pascual, Carles Gispert i Reyes Pérez) o viure de manera íntima la interpretació personal d’una illa utòpica gràcies al work in progress Isla Utopía (Cia. Îsles Flottantes, Dinamarca), l'única proposta estrangera d'aquesta edició del festival. Arriba a Mallorca gràcies al projecte Island Connect –que té el suport del programa Creative Europe de la Unió Europea– i es podrà seguir en directe des de qualsevol part del món via streaming.

Les relacions de parella també són protagonistes en la programació. La peça que obre el festival aquest divendres a les 18 hores és La pareja (in)sostenible, de la companyia eivissenca Inés Sarmiento, que es complementarà amb l’esmentat taller sobre relacions sanes per a joves, organitzat en col·laboració amb el programa Genèrica del Consell de Mallorca.

La recuperació de la participació dels Dimonis de la Cova des Fossar dins el Ciclop, una de les propostes amb més calat social dins el poble, també n’era un objectiu quan es va plantejar el programa. "Malgrat no poder oferir un correfoc tradicional, enguany els dimonis es reinventen i ofereixen la desfilada Dimonis Fashion Week, on es podrà veure l’evolució de la indumentària dimoniera durant els darrers 14 anys", apunta l'organització.

El festival s’estén als artistes visuals, ja que sis creadores i creadors (dels camps de la fotografia, la il·lustració i el disseny de moda) establerts a Sineu tindran cabuda dins el programa del Ciclop 2021, dins el ja tradicional espectacle del poble, que enguany du el títol d’Efímers.

Sostenibilitat i professionalització

Alguns dels objectius del festival d'enguany han estat, per una banda, refermar el suport a la cultura local en temps de crisi i, per una altra, minimitzar els desplaçaments internacionals per tenir menys impacte mediambiental.

Segons expliquen des de l'organització del Ciclop, una de les tendències que han agafat més força durant els darrers anys dins el circuit d'arts escèniques a Europa ha estat fomentar el touring respectuós amb el medi ambient i la contribució a la sostenibilitat econòmica del sector cultural. "Les noves fórmules de suport a la creació i a la mobilitat seran alguns dels temes principals de la jornada professional CICLOP PRO, una trobada híbrida (presencial i virtual) que comptarà amb la presència de representants de l’Institut Ramon Llull, el festival Escena Poblenou o el programa europeu Island Connect, entre d’altres", van anunciar.

Finalment, dins el programa professional enguany s’ha programat, amb suport d’A/C Española, una extensió del festival Ciclop, que alhora contribueix a proporcionar un marc de trobada entre creadors nacionals i internacionals. Es tracta de la CICLOP EXTENSION LABORATORY WEEK (11-16 d’octubre), un workshop intensiu on la companyia neerlandesa United Cowboys treballarà amb un grup d’11 creadors balears.

 

stats