Cultura 20/04/2020

Mor a 86 anys Carles Costa, fundador del Centre Cultural de Sant Joan

Gran defensor de la cultura popular, va impulsar, entre altres iniciatives, el grup de ball Aires de Pagesia i els Dimonis de Sant Joan

Ara Balears
1 min
Imatge de Carles Costa

PalmaCarles Costa, fundador del Centre Cultural de Sant Joan, va morir diumenge a 86 anys. Gran apassionat per la cultura popular, va ser una figura clau en la recuperació del folklore a Sant Joan i Mallorca. "Sobretot era un gran dinamitzador, ens facilitava la feina per resoldre totes les nostres inquietuds", explica Pep Rotger, secretari del centre cultural.

En plena transició, a final dels setanta i a principi dels vuitanta, aquest espai promovia la majoria d'activitats del poble. En aquest sentit, es van començar a fer conferències, tallers, cinefòrum, exposicions. Tot amb Costa al capdavant. Ell va ser qui va crear el grup de ball de bot Aires de Pagesia i la Colla de Dimonis de Sant Joan. De fet, va ser de Costa la idea que es representassin set dimonis, encarnant els set pecats capitals, i va encarregar a l'escultor Antoni Roig la confecció de les caretes.

Va ser exportador del folklore mallorquí i el va dur tant a la Península com a altres llocs d'Europa. De fet, l'any 1997, Aires de Pagesia va guanyar el primer premi de música, dansa i vestuari del Festival Mundial de Danses folklòriques de Polònia. Fruit de l'intercanvi amb la cultura popular d'altres indrets -sobretot Catalunya-, sota la seva presidència el centre cultural va impulsar també la Colla de Diables de foc de Sant Joan, que va ser la primera a crear-se a Mallorca.

"Era molt feiner, no sabia estar quiet. Treballava a Palma i el temps que li quedava lliure el destinava al que més li agradava, que era la cultura i, sobretot, la cultura popular", relata Rotger, qui assegura que Costa ha estat molt actiu fins al final de la seva vida.

stats