Cultura 15/09/2021

Censuren l’obra de Marcelo Víquez per a la Nit de l’Art

Cort havia donat el vistiplau al projecte, però l'empresa Malla que té la concessió de les marquesines no les vol posar i proposà modificar l'obra

4 min
Marcelo Viquez.

Palma"Mira lo que se llevó el rey", "Con Franco no estábamos mejor", "Desde que se habla de coronavirus no se habla de los refugiados sirios" i "Los inmigrantes tenemos la culpa de todo" són algunes de les frases que l'artista Marcelo Víquez va enregistrar a bars i altres indrets de Son Gotleu, la Soledat i el polígon de Llevant. En total, són nou expressions que fan part del projecte '3 barris 3' i que, com a obra de la Nit de l'Art (que se celebra entre aquest dimecres i dissabte), s'haurien pogut llegir a nou marquesines dels carrers d'aquests barris si l'empresa de publicitat Malla no les hagués censurat.

Aquesta empresa, que té la concessió de les marquesines de l'Ajuntament de Palma, va rebre de Cort l'encàrrec d'imprimir i col·locar les imatges per a l'esdeveniment artístic, però s'hi va negar al·legant que "això no és publicitat i nosaltres som una agència publicitària", segons ha declarat a l'ARA Balears un alt càrrec de Malla. Fins i tot, l'empresa va proposar modificar l'obra de l'artista i també la localització. Malla nega que això sigui censura.

Obra de Marcelo Viquez.
Obra de Marcelo Viquez.
Obra de Marcelo Viquez.

"Volien canviar tant l'obra que jo m'hi havia de negar, ni la reconeixia, no seria meva", afirma Marcelo Víquez. "La censura és així, et pressionen perquè canviïs fins que acabes dient 'per aquí no hi pas", confessa.

Les obres que havien d’ocupar les nou marquesines són un cartell en blanc i negre que reprodueix una de les frases escoltades per l’artista als barris esmentats. A sota de cada una de les expressions abans esmentades –i d’altres com “No tenemos cojones”, “En algo hay que creer”, “Los autónomos serán los últimos”, “Los niños no leen” i “No seas tonta que ya sabes tú lo que hay”– s’hi veu un QR que remet a la web 3barrios3.com, on es completa el projecte amb els àudios complets de les converses enregistrades per l’artista i s’explica amb un text de Carlos Jover. Marcelo Víquez confessa que es mou sovint pels bars de l’extrarradi. “Només volia amplificar les converses que s’hi senten. Jo vaig néixer en un barri marginal, i sé fins a quin punt les gents d’aquests barris són marginades. A ells els fan callar i a mi m'han tapat la boca en no voler la meva obra com jo l'havia concebuda", diu l'artista.

Marcelo Víquez treballa amb la galeria Kewenig de Palma. És aquesta galeria la que ha ajudat l’artista a produir i gestionar el projecte per a la Nit de l’Art. Des de la galeria Kewenig afirmen que “sempre ha passat que l’obra de Víquez molesti, i lamentablement veim que continua passant. Hem tingut suport i el vistiplau de l’Ajuntament de Palma, però sembla que Malla no entén el que significa la creació artística”.

En tot cas, des de l’empresa concessionària de les marquesines per justificar-se insisteixen que només es dediquen “a la comunicació publicitària i això no és publicitat”. “Quin producte es ven aquí?”, demanen a l’ARA Balears. Quan la periodista els recorda que no és la primera ni la segona vegada que Cort o iniciatives que hi estan lligades lloguen les marquesines per a accions artístiques, ho neguen primer i després diuen no recordar-ho. En aquest sentit, es pot remarcar que durant tres anys, del 2013 al 2015, el festival de fotografia PalmaPhoto va fer el projecte PhotoStreet, comissariat pel director del festival, Fernando Gómez de la Cuesta. Per a cada edició un bon nombre d’artistes feien servir les marquesines del carrer com a suport per a les seves obres. També hi va participar el mateix Marcelo Víquez, qui ja hi va posar una frase: “Fuera los rosarios de nuestros ovarios”. Ni per part de Malla, ni tampoc per part de Cultura de l’Ajuntament de Palma, amb el regidor popular Fernando Gilet, no es va exercir cap censura.

La posició de Cort

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Palma es reconeixen com a “facilitadors” del projecte de Marcelo Víquez. De fet, la mateixa galeria Kewenig confirma que Cort no ha posat cap problema a cedir les marquesines sense cap cost per part de la galeria que ho produeix. “Defensam que l’artista s’ha de poder expressar amb llibertat”, afirma Marcos Augusto Lladó, director general de Cultura de l’Ajuntament de Palma. “Hem donat suport a l’artista i a la galeria perquè es pugui realitzar l’obra”, insisteix. Ara bé, quan l’ARA Balears demana què pensa fer l’Ajuntament ara que l’obra no es pot completar per la determinació de l’empresa Malla, i quina valoració fa Cort de la censura per si la condemna, a pesar de la insistència de moment no se’ns n’ha donat una resposta. Si arriba, ampliarem aquesta informació. 

stats