Cultura 10/01/2023

Cap dona entre els vuit artistes anunciats per a Sant Sebastià

L'Ajuntament de Palma ha avançat bona part de la programació de les festes patronals, on no hi ha cap músic o cantant principal femenina

2 min
Només dues agrupacions contenen un ínfim percentatge de dones, que donen un balanç de tres dones per 39 homes en total.

PalmaAntònia Font, Doctor Prats, Marc Seguí, Mikel Erentxun, The Gramophone Allstar Big Band, Cris Juanico, Sedaç i Ballugall. Aquests són els grups i solistes que l'Ajuntament de Palma ha anunciat, de moment, que actuaran a les festes de Sant Sebastià. Segons aquest avançament que ha fet Cort a través de les xarxes socials, es pot dir que ara com ara no hi ha cap dona que figuri com a músic o cantant principal en la programació.

Entre els cantants que actuaran en solitari –Marc Seguí, Mikel Erentxun i Cris Juanico–, l'Ajuntament de Palma encara no hi ha inclòs cap artista femenina. Tot i que cal tenir en compte que el consistori no ha fet pública la programació al complet, fonts de Cort no han pogut confirmar si hi haurà cap dona en aquest llistat, atès que no poden revelar cap informació dels artistes que queden per anunciar.

Al respecte, adverteixen que a només deu dies de la revetla, "només s'han adjudicat la meitat dels artistes", atès que ho van fent "a mesura que es té la documentació presentada". Així, fins demà dimecres no es presentarà la programació de les festes, que és quan l'Ajuntament ha convocat la roda de premsa. De tota manera, fonts de Participació Ciutadana –àrea encarregada– asseguren que "sempre es prioritza que hi hagi igualtat" i que per això hi ha un "assessor musical, la tasca del qual és assegurar que hi hagi igualtat quant a gènere, gustos musicals de la ciutadania i artistes".

Pel que fa als grups o bandes que Cort ja ha confirmat que actuaran a les festes de patronals, tampoc hi figura cap dona amb rol principal. Entre les agrupacions que s'han anunciat que no tenen cap artista femenina entre els seus integrants hi ha Antònia Font, Doctor Prats i Sedaç, de cinc (els dos primers) i sis integrants homes, respectivament.

Només dues agrupacions contenen un ínfim percentatge de dones. És el cas, per una banda, de The Gramophone Allstar Big Band –una banda que fusiona música jamaicana amb el soul, jazz o boogaloo– inclou dues dones (com a cantants) entre els seus 15 components, 13 homes dels quals (músics: trompetistes, saxofonistes, bateries, pianistes...). També dins aquesta excepció es troba Ballugall –un grup de música folk pollencí–, amb una dona entre els vuit membres, dels quals set són homes.

Tres dones i 39 homes

Els artistes anunciats fins ara revelen un balanç total de tres dones artistes davant 39 homes, és a dir, un 7,14% de dones enfront d'un 92,86% homes. Això ja ha provocat que diversos tuitaires hagin donat la seva opinió a algunes de les publicacions de l'Ajuntament de Palma.

"Tanta sort que duen Antònia Font, perquè, a part d'ella, no han confirmat cap dona més damunt l'escenari", ha criticat @catajaume en aquest sentit. "Massa testosterona", ha dit al respecte @conchabernat. En la mateixa línia, @DraNect4arina, ha advertit: "Maria Hein, Mar Grimalt, Marala, Clara Fiol, Maria Jaume... No passaria res si alguna dona (i de ben a prop) posàs un peu damunt l'escenari aquest Sant Sebastià".

stats