Cinema
Cultura 10/06/2021

La caixa 'secreta' de Berlanga contenia el guió de la quarta part de la 'Trilogía Nacional'

El cineasta havia dipositat el guió de '¡Viva Rusia!' a la Caixa de les Lletres de l'Institut Cervantes

Ara
2 min
Berlanga en una foto dels anys 80

BarcelonaUn guió inèdit titulat ¡Viva Rusia! de Luis García Berlanga ha aparegut a la Caixa de les Lletres de l'Institut Cervantes. És un guió que se sabia que existia perquè és la quarta part de la famosa Trilogía Nacional, formada per La escopeta nacional, Patrimonio Nacional i Nacional III. Però des d'avui ja es pot llegir. El director va dipositar el guió com a llegat dins la Caixa de les Lletres el 2008 i s'ha obert aquest dijous per celebrar els cent anys del seu naixement, segons recull Efe.

El 27 de maig del 2008 García Berlanga (València, 12 de juny del 1921 - Madrid, 13 de novembre del 2010) va dipositar un sobre tancat a la caixa forta 1.034 de l'antiga cambra cuirassada del Banc Central, convertida per l'Institut Cervantes en la Caixa de les Lletres. I va decidir que no se'n revelés el contingut fins ara. La caixa de seguretat l'han oberta els nets del cineasta, Fidel i Jorge García Berlanga, en un acte en què han participat Luis García Montero, director de l'Institut Cervantes, i Mariano Barroso, president de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, i que ha estat precedit per uns pasdobles interpretats per la banda de la Societat Musical Eslava. "Era un veritable geni, creava sense pretensió i tenia un duende que no podia fer callar ni la vergonya ni la comoditat", ha dit un dels seus nets.

Com s'ha pogut descobrir avui, a més del guió a la caixa es va dipositar un exemplar del llibre Berlanga, contra el poder y la gloria. Escenas de una vida, una treballada biografia del cineasta escrita per Antonio Gómez Rufo (Temas de Hoy, 1990) i el número 465 de la revista francesa L'Avant-scène cinema, dedicada a la pel·lícula El Verdugo (Le bourreau) datada de l'octubre del 1997. Es tracta d'un llegat "ple de significació", tal com ha assenyalat García Montero. El director del Cervantes ha explicat que el guió de ¡Viva Rusia! s'havia de gravar, però a causa de la mort de l'actor Luis Escobar, protagonista de les cintes anteriors, es va endarrerir i finalment va quedar inèdit. "Berlanga és una referència fonamental del cinema i de la història recent d'Espanya", ha afirmat, i ha aprofitat l'avinentesa per reivindicar la vigència de la seva obra fílmica i per assegurar que l'adjectiu berlanguiano (admès per la Reial Acadèmia) implica una manera de veure el món instaurada pel cineasta.

L'homenatge de l'Institut Cervantes –que ha inclòs la taula rodona Berlanga fa 100 anys– s'ha tancat amb el trasllat del guió, a mans de García Montero i Mariano Barroso, a l'exposició que aquest dimecres va inaugurar l'Acadèmia del Cine, Berlanguiano. Luis García Berlanga 1921-2021. La resta del llegat s'ha tornat a guardar a la Caixa de les Lletres fins que passi a formar part de la Biblioteca Patrimonial de l'Institut Cervantes.

stats