Art
Cultura 29/12/2022

Banyoles rep una donació amb obres de Picasso, Dalí, Miró i Rembrandt

La col·lecció de Jordi Gimferrer s'exhibirà en un nou espai expositiu a Can Tarradas

2 min
Algunes de les obres de la col·lecció de Jordi Giumferrer.

BarcelonaL'Ajuntament de Banyoles i Jordi Gimferrer han signat aquest dijous l'acord de donació de 131 obres d'art de la col·lecció privada de la família, tal com informa l'ACN. Entre les peces hi ha la primera obra que va fer Picasso a Els Quatre Gats, un dels "dibuixos putrefactes" de Dalí del 1927, dos dibuixos de Miró i gravats de Rembrandt i Goya, a més d'obres d'Antoni Tàpies, Modest Urgell, Marià Fortuny, Arístides Maillol, Ramon Casas, Isidre Nonell o Antonio Saura. L'Ajuntament adequarà Can Tarradas com a espai expositiu i l'obrirà al públic d'aquí tres anys amb l'objectiu de "convertir Banyoles en un referent en el món de l'art", tal com defensa l'alcalde banyolí, Miquel Noguer.

Les negociacions per adquirir el fons Gimferrer van començar fa dos anys. Ja s'havia abordat als anys 70 sense èxit. Està considerada una de les col·leccions privades d'art més importants del país, i, tot i que la intenció inicial del propietari era donar-la a una institució museística nacional, finalment s'ha aconseguit que es quedi a Banyoles.

Pintor, escriptor i crític d'art, Jordi Gimferrer ha aplegat una col·lecció que inclou sobretot obres de finals del segle XIX i del segle XX, del romanticisme, el modernisme, el noucentisme i diferents avantguardes. Té peces de Modest Cuixart, Joan Ponç, Joan Josep Tharrats, Manuel Millares, Juana Francés, Joan Genovès, Eduardo Chillida, el Grupo Crónica, Joan Brossa, Albert Ràfols-Casamada, Miquel Barceló, Zush, Perejaume i Jaume Plensa, entre d'altres.

La col·lecció inclou també una selecta representació d’art africà i oriental, entre les quals hi ha un cap romà de l'any 181 dC, de l'època de l'emperador Marc Aureli, una de les nou que hi ha al món i una de les dues úniques que hi ha en mans privades. "He rebut moltes propostes de molts diners i mai ho he volgut vendre. Ara tinc la immensa felicitat de donar-ho a Banyoles", ha assegurat Gimferrer durant l'acte de donació.

Dos dibuixos de Miró de la col·lecció de Jordi Gimferrer.
Un dibuix de Dalí de la col·lecció de Jordi Gimferrer.
stats