Cultura 10/04/2020

L’audiovisual perdrà la meitat dels guanys de l’any pel covid-19

La Mallorca Film Comission fa aquests càlculs i apunta que el gruix de l’impacte econòmic és a la publicitat

E. N.
3 min
L’audiovisual perdrà
 La meitat dels guanys De l’any pel covid-19

PalmaEl 2020 havia de ser un bon any per als rodatges a l’illa: es preveia un fort augment dels projectes en els primers sis mesos. Tanmateix, aquesta tendència s’ha vist truncada per l’alerta sanitària provocada pel covid-19. La incertesa actual fa que sigui complicat dibuixar, encara, un diagnòstic de les conseqüències de l’aturada a l’audiovisual illenc, però la Mallorca Film Comission ja comença a posar-hi xifres. Calculen que, a mitjan termini -fims al juny-, les pèrdues seran d’entre 30 i 35 milions d’euros. Però hi ha una part “que és impossible de predir, que són els rodatges que haurien demanat pressupost en aquests mesos -que són temporada alta- i no ho faran”, apunta Pedro Barbadillo, director de l’entitat. Amb tot, calcula que la congelació en sec que s’ha produït generarà la pèrdua de la meitat de la facturació que normalment es fa en un any.

Les productores ja van informar que, decretat l’estat d’alarma, el que va quedar a mitges i es va suspendre o cancel·lar fins al juny va generar per a les empreses associades un impacte de 15 milions d’euros. A escala local, s’han deixat en suspens una quarantena de treballs amb IB3; entre els quals hi ha la cèlebre Amor de cans. Quant a rodatges internacionals, la quarantena agafà produccions com La caza de RTVE, que s’estava rodant a Valldemossa; i la segona temporada de The Mallorca Files, que en aquell moment era a Alaró.

Barbadillo preveu que alguns dels treballs suspesos es puguin recuperar, ubicant-los als mesos de setembre i octubre, quan la llum és bastant semblant a la d’ara, però es corre el risc de saturar. Normalment s’escull el rodatge per la disposició dels professionals, tant tècnics com artístics, i hi haurà “un problema de programació completa”, rebla el responsable de la Film Comission. A més de les produccions ja anomenades, s’han suspès tres llargmetratges, cinc TV-movies, cinc documentals i tres curts, entre d’altres. Però el gruix de l’impacte econòmic és a la publicitat. Se n’han suspeses 35, “i només una productora ja ha suposat una pèrdua de 3 milions d’euros”, alerta.

Un altre problema és la dependència gairebé absoluta del sector amb la televisió pública balear. Per això, el fet que s’aturin les produccions “fa que moltes empreses es plantegin tancar”, assegura Marta Hierro, coordinadora de l’AAPIB. Fonts d’IB3 asseguren que estan ultimant una cita amb les productores per trobar una sortida conjunta a aquesta crisi i Barbadillo avança que la Film Comission també està en converses amb el Govern i IB3 per pensar un pla de finançament conjunt.

Ajuts d’emergència i recuperació

Per ara, la Conselleria de Cultura ha hagut d’interrompre les convocatòries pendents per enguany i estan treballant en una línia d’emergència i una altra de recuperació posterior, que podria constar de dues fases. “Però si les empreses pensen que no tindran feina perquè no se sap quan es podrà rodar, no surten convocatòries i IB3 no contracta, tancaran i no tindrà sentit la línia d’emergència per mantenir l’estructura: no n’hi haurà cap a mantenir”, defensa Hierro.

Per part del Consell de Mallorca, també es preveu una convocatòria extraordinària i, a més a més, es mantenen les d’enguany, encara que ara també estan congelades per l’estat d’alarma. En retirar-se, es tornaran a activar i, tot i que s’endarrirà la resolució, el Consell pagarà als beneficiaris el 50% de la subvenció en el moment en el qual es produeixi l’adjudicació, i no en acabar el projecte, com se solia fer.

Premis convertits en fons de rescat

Barbadillo explica que des de la Mallorca Film Comission i amb l’Institut d’Indústries Culturals (ICIB), a banda de la flexibilització de les subvencions, es plantegen altres línies d’ajuda, com per exemple convertir els premis del cinema en un fons d’ajuda a la producció. “Enguany hi haurà molt poca producció i, per tant, poques coses a premiar”, argumenta el director de l’entitat audiovisual. També volen treure un concurs de peces curtes fetes amb el mòbil durant el confinament per generar algun ingrés als cineastes.

Per atreure les productores de fora, plantejaran als ajuntaments i institucions que -com ja s’ha aprovat a Palma- s’eximeixi durant un temps de la taxa d’ocupació de sòl per als rodatges. A escala estatal s’està plantejant augmentar els incentius de rodatge del 20% al 30%.

Barbadillo explica que l’entitat que dirigeix està en contacte amb el sector de producció nord-americana perquè, quan es pugui tornar a treballar, reprengui el contacte amb l’illa. En aquest sentit, és positiu i avança que “hem de tenir en compte que els usuaris estan consumint tant aquests dies que s’estan esgotant els productes nous i s’haurà de començar a produir de cop molt quan tot torni a arrancar”.

stats