Els artistes visuals alerten que el decret d'alarma no els protegeix

Diuen que les mesures per afrontar la crisi del coronavirus no tenen en compte les característiques específiques del sector i alerten que els creadors estan en risc

"El pols creatiu d'aquest país es manté gràcies a grans dosis de vocació per part dels artistes; i ara que actuar és impossible, tot aquest fràgil equilibri recolzat en la precarietat, s'ensorra", defensen els  artistes  visuals de tot l'Estat en un comunicat que ha emès sota les etiquetes d''Artistes  dempeus' i 'Desprotegits'. El text, que també ha signat l'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears, exposa la situació de risc del sector –i sobretot, dels creadors– davant la crisi provocada pel  coronavirus .

Consideren que el reial decret d'alarma no  resol  les seves necessitats, perquè planteja mesures de caràcter transversal que, asseguren, són difícils d'aplicar en l' àmbit  artístic. "Problemes com no poder accedir a la prestació contributiva o subsidi d'atur per no estar contractats encara que tinguem dates de feina confirmades i tancades, ens fan repensar i proposar  annexos  al reial decret", indiquen.  Demanen un  ERTO  específic per a empreses artístiques, "per la relació laboral especial amb els artistes , sotmesos a una contractació esporàdica". Proposen que aquest doni accés als artistes a un subsidi no contributiu, basat en l'historial d'una empresa els darrers dos anys.

El sector cultural demana mesures urgents per pal·liar la crisi que ha provocat el coronavirus

Els artistes visuals recorden que no només s'han aturat els seus projectes personals i contractes amb  empreses , sinó també les feines de docència a les escoles com a  extraescolars . En aquest sentit, asseguren que estan fent feina perquè "els  ERTO bonificats es puguin aplicar  a la  formació no reglada de dansa, teatre, música o circ, però també a les  universitats  i fins i tot a les activitats  extraescolars  a escoles públiques, ja que hem observat que a la redacció de l' RD  no hi apareix".

Finalment, posen damunt la taula el fet que la situació de precarietat s'agreuja perquè no s'ha modificat, com es reclama des de fa temps, l'Estatut de l'Artista: "Si haguéssim tingut instaurat un sistema d'intermitència, la població en risc que necessita ajuts extraordinaris seria molt menor", afirmen. "En la situació actual, tot el sector artístic està en situació de risc, amb especial virulència per als creadors i intèrprets, perquè molts no estan donats d'alta a la Seguretat Social", afegeixen.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF