Cultura 04/05/2022

Artà es posa més 'cool' que mai

Torna el festival Cool Days al municipi, amb música, teatre i arts visuals, els dies 12, 13, 14 i 15 de maig

4 min
Albert Pla en un moment de l'actuació al Claustre de Maó.

PalmaEl municipi d’Artà acaba d’iniciar el compte enrere per donar el sus a quatre dies de festa cultural: el festival Cool Days torna els dies 12, 13, 14 i 15 de maig. La programació inclou una vintena d’espectacles concentrats en quatre dies i, segons els organitzadors, aquests darrers anys el festival ha fet un salt important de qualitat. Una part és gràcies a la trajectòria: ja són 17 edicions del Cool Days i la voluntat sempre ha estat superar-se cada any; d’altra banda, enguany s’ha disposat, per primera vegada, d'un suport ferm per part del Consell de Mallorca, un fet que Joan Matamales, gerent del Teatre d’Artà i impulsor i director del festival, considera “indispensable”. 

Enguany, per tant, és possible presentar un Cool Days amb noms com Santiago Sierra i Eugenio Merino en el programa; Albert Pla i Doctor Prats en el pla musical, entre d'altres. El batle del municipi, Manolo Galán, ha explicat durant la presentació de la programació que, en aquests moments, el Cool Days es troba en un moment dolç: “El festival ha tingut alts i baixos, però ara està en un moment d’expansió. Després d’una edició complicada l’any 2021, l'aposta d’enguany és més forta, més transversal. Duim a Mallorca artistes de renom de fora de l’illa, però també donam espai i oportunitats al talent de quilòmetre zero”. 

A banda de Matamales i Galán, a la presentació del cartell hi han assistit la directora insular de Cultura, Maria Pastor; el regidor d’Acció i Promoció Cultural d’Artà, Antoni Bonet; el regidor d’Hisenda, Manolo Rocha, i el comissari d’art i col·laborador en aquesta edició, Fernando Gómez de la Cuesta. Pastor, precisament, ha celebrat que un projecte "d'aquesta magnitud" es faci "en un lloc petit com Artà": "Normalment, programacions així solen trobar-se a Palma. Que en puguem gaudir en un poble de la Part Forana és un valor afegit, i és important fer arribar la cultura contemporània i avantguardista a indrets més allunyats de la capital".

Instal·lacions artístiques

Ja fa uns anys que forma part del programa del Cool Days. Si l’any passat el fil conductor de les propostes eren la identitat i el gènere, per a aquesta edició s’ha cercat un posicionament polític i social, segons ha detallat el comissari Fernando Gómez de la Cuesta. Així, Santiago Sierra és un dels convidats, un dels artistes més singulars, polèmics i controvertits del panorama de l’art actual. Elaborarà una ambiciosa i reivindicativa instal·lació artística a peu de carrer que provocarà canvis en les dinàmiques de desplaçament de la gent del poble. A més, el Teatre d'Artà acollirà la projecció d'un recull de les obres recents de l’artista, fetes entre els anys 2016 i 2021, i hi haurà un diàleg posterior.

Isabel Servera, per la seva banda, presentarà al carrer d’en Pitxol una singular proposta que posa en escena la tradició i l'avantguarda. L’artista Eugenio Merino farà una performança al Campament dels presos d'Artà, que inclourà música a càrrec de Metall Trio i Josep Francesc Palou. Finalment, Joan Peix i Stephan Micus faran una acció artística conjunta construïda amb paisatges visuals i sonors. Tots ells arriben sota el comissariat de Fernando Gómez de la Cuesta. 

Un concert de gran format, el plat fort

Una de les novetats d’aquesta edició és que es farà un concert de gran format. Seran cinc hores de música amb l’actuació de tres grups diferents: Macaco, Itaca Band i la banda Doctor Prats. El concert, que costa 30 euros, serà a la Clota. 

Més enllà d’aquesta actuació de gran format, també Oller i Guerra mostraran el seu repertori musical al Teatre d’Artà. Al mateix lloc hi actuarà el reconegut Albert Pla, que arribarà al municipi amb el seu espectacle ¿Os acordáis? 

Teatre, circ i més circ

El circ i el clown tindran el seu espai amb l’espectacle de Los Galindos, reservat a les escoles, a l’estació del tren. Al Cool Days, però, també hi serà la companyia Els Kaos. Els seus integrants ompliran els carrers d’Artà amb el seu teatre itinerant; als carrers es trobaran amb la batucada del poble, TremolArtà, i amb Els Esparrals, amb la xaranga itinerant. 

L’Agrupación Señor Serrano durà al Teatre d’Artà les fake news i la desinformació amb el seu teatre multidisciplinari i el seu impressionant espectacle de sons i imatges. Money for Free presentarà una mescla política i poesia amb la seva acció de carrer al Convent d’Artà. Glòria Ribera, que diuen que és una de les noves reines del cuplet català, mostrarà, també al teatre, el seu Parné. Finalment, Hotel Iocandi durà el seu espectacle Peix, de petit-mitjà format basat en el circ i el pallasso, a l’amfiteatre de Na Batlessa.

Organitzadors del festival Cool Days i representants polítics.

Crear el nou (i futur) públic

El director del festival, Joan Matamales, ha explicat que un dels compromisos i objectius del Cool Days és treballar amb el públic del futur: els adolescents d’avui. “Hem fet una recerca important d’espectacles dirigits a adolescents, que evidentment pot veure tothom que vulgui. De tota la programació, n’hi ha tres que estan pensats per a aquest públic més jove. Fins a 850 alumnes d’entre 12 i 18 anys de diferents centres escolars seran a Artà per veure funcions matinals programades exclusivament per a ells”, ha contat Matamales, que ha defensat que aquesta és la manera “d’educar i involucrar els més joves en la cultura”. 

A més, com a director del festival, ha manifestat que l’equip d’organització fa feina per aconseguir que els més petits del poble creixin sabent què és el Cool Days i any rere any n'esperin les dates en el calendari.

El comerç també és 'cool'

A la presentació també s’ha donat a conèixer la iniciativa paral·lela El comerç també és cool, que ha involucrat diferents establiments de restauració, bars i comerços del municipi amb l’objectiu d’aprofitar la major afluència de gent durant els dies de festival per afavorir l’activitat econòmica del poble a canvi del sorteig de premis entre la clientela d’aquests negocis. 

stats