Cultura 27/11/2020

Les Antígones d'Aina de Cos alcen la veu al teatre Principal de Palma

Després d'esgotar-se les entrades de divendres i dissabte per veure la funció a la sala Petita, l'espai n'ha programat una nova sessió diumenge a les 20 hores

Ara Balears
2 min
L'equip d''Antígones 2077', durant la presentació al Principal

PalmaAquesta és una de les estrenes més especials per la dramaturga Aina de Cos. El text d'Antígones 2077 es cou des de l'any 2016, a foc lent. Ha passat per diverses residències, una de les quals ha estat a Grècia, on l'autora va poder connectar amb el món antic. Finalment, és en aquest any incert i estrany que s'estrena aquesta funció: una obra que parla de memòria, del present, de veus que no callen. Gràcies a la coproducció del teatre Principal de Palma, Antígones 2077 s'estrena aquest divendres, 27 de novembre, a les 20 hores, a la sala Petita del teatre Principal (entrades esgotades). També es podrà veure dissabte 28 a les 18 hores, una funció que s’oferirà en streaming (tampoc en queden entrades). Finalment, diumenge 29 a les 20 hores s'ha programat una funció per a aquells interessats a veure l'obra que havien quedat sense entrades.

Produïda per WeNeverSleep, l'obra d’Aina de Cos està dirigida per la catalana Montse Rodríguez Clusella (que va guanyar un premi Butaca a la millor direcció teatral per l’espectacle AKA). Damunt l'escenari s'hi troben per Gypsy Nel·lo Peeters, Salvador Miralles, Joan Vila i Aina de Cos.

Aquesta obra es va començar a crear el 2016 amb Aina de Cos i Jenny Vila (que és l’autora de la il·luminació i la responsable de producció). És un projecte que té la voluntat de donar veu a la lluita de "les companyes de tots aquells desapareguts per violència d’estat", a través del mite d’Antígona, talment explica Aina de Cos. El personatge clàssic, Antígona, no va poder enterrar el seu germà amb els honors que ella considerava que mereixen els morts. "Les dones represaliades durant la Guerra Civil i la postguerra tampoc no pogueren enterrar els seus morts", menciona De Cos.

El director del teatre Principal destaca la valentia d’estrenar aquesta producció en temps de pandèmia i celebra que "sigui una obra d’autoria femenina, una cosa que era difícil de veure fa uns anys i que ara és cada vegada més normal".

De Cos ha rebut, entre d’altres, el premi Teatre de Butxaca 2018 i 2020 i el premi del Festival Píndoles de Barcelona 2019 amb l'obra curta La noia de la benzinera.

Antígones 2077 és una coproducció del Principal de Palma amb WeNeverSleep, que ja ha passat pel Teatre de Manacor i l’Auditori de Peguera en forma de treball en curs. La peça té el suport de l’Institut de la Dona, l’Ajuntament de Porreres, l’Ajuntament de Calvià i la sala Delirius de Palma.

stats