Cultura 10/09/2020

Les àmfores de les Fontanelles permeten conèixer com era el sistema de comerç de l'època romana

Un dels codirectors de l’equip d’investigació ha assegurat que "tenen rellevància internacional" perquè brinden l'oportunitat "de fer una revisió dels derelictes de l'Antiguitat Tardana"

Ara Balears
2 min
Imatge de les àmfores recuperades.

PalmaLes àmfores romanes que es van trobar l'estiu de l'any passat a l'interior del derelicte de les Fontanelles aporten moltes dades que permeten "aproximar-nos al comerç dels segles III i IV dC, una època encara molt poc coneguda al Mediterrani Occidental". Així ho ha explicat un dels codirectors de l’equip d’investigació, el catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Cadis Darío Bernal, durant la visita que ha fet a les instal·lacions del Museu de Mallorca a Son Tous.

Segons ha informat el Consell de Mallorca en un comunicat, Bernal ha assenyalat que aquest derelicte és l'únic vaixell d'aquesta època conegut en el qual han aparegut diverses desenes d'inscripcions pintades en les àmfores, per això diu que tenen rellevància internacional perquè "brinden l'oportunitat de fer una revisió dels derelictes de l'Antiguitat Tardana".

"És un dels pocs casos d'època romana en els quals es poden associar aquestes inscripcions, relacionades tant amb els comerciants com amb el producte envasat, amb les restes físiques dels continguts", ha remarcat.

El codirector ha explicat que "les àmfores eren les llaunes de l’època romana i, per això, en el seu temps eren modestos objectes ceràmics i d’escàs valor i, en canvi, ara tenen un potencial científic incalculable com a document històric". A més, ha explicat que aquesta troballa "permetrà en els pròxims anys situar Mallorca en un lloc privilegiat en els debats acadèmics i científics internacionals sobre l'economia i el comerç romà".

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, també ha volgut remarcar la importància d'aquestes àmfores perquè "aporten moltes dades sobre una època poc coneguda de les Illes i, a més, posen de manifest la importància de les Balears en les rutes de navegació i comercials a la Mediterrània".

stats