Uns nous ajuts del Departament de Cultura reconeixen diversos espais emblemàtics

S'han concedit al teatre Sans i la galeria 6A

Amb la intenció d'atendre les demandes del sector creatiu, aquest 2018 s'ha posat en marxa un fons del Departament de Cultura del Consell de Mallorca per donar suport als espais de creació artística contemporània i les sales alternatives d'exhibició de Mallorca. S'ha fet a través de dues línies, la de millora i manteniment de l'equipament i la de l'impuls al procés creatiu. S'han atorgat ajuts a dos a espais emblemàtics de Palma, el teatre Sans i la galeria 6A. Aquest dimecres a migdia han presentat els respectius projectes als espais receptors.

Francesc Miralles, al teatre Sans, ha expressat que la convocatòria de subvencions convocada el 2018 per primera vegada, va sorgir com a resposta a una demanda. "El suport als agents culturals de l'illa és una manera de reivindicar el paper dels empresaris de la cultura perquè puguin continuar programant". 

Pere Mestre, d'Estudi Zero Teatre, ha agraït la convocatòria. Després de 30 anys de funcionament (el Teatre Sans es va fundar el 1989) tenien la demanda d'una fórmula d'ajuda per al manteniment de l'espai, i espera que amb vista a l'any que ve puguin tenir continuïtat. La subvenció s'ha invertit en l'habilitació d'una petita sala, que permet fer dobles actuacions, i és molt adequada per a peces de petit format o assajos. S'ha ampliat la potència elèctrica i els equips de climatització, s'ha creat un accés per a minusvàlids i s'han instal·lat grades per millorar la visibilitat. Amb la línia per gestió de l'espai s'ha creat un cicle de residències per a les companyies emergents Aina Jagla i Scenarium. En un futur es plantegen fer una convocatòria oberta per a les residències. Recentment també varen programar per primer cop un cicle d'artistes del carrer, amb debats i mostres entorn de l'esdeveniment.

Pepa Ramon, durant un mapeig dels suports a altres comunitats autònomes, va detectar la mancança d'aquest tipus d'ajuts a Mallorca, i amb la subvenció "ens hem posat al nivell d'altres teatres alternatius, cosa que ha suposat que les idees madurin".

En aquesta primera convocatòria no s'ha esgotat la previsió pressupostària. Tot i que es varen presentar nou sol·licituds, les denegades no varen complir els requisits i varen sorgir imprevistos en el mateix desenvolupament del projecte. Rafel M. Creus ha explicat que tenen coneixement d'altres iniciatives que serien susceptibles de sol·licitar els ajuts, i no hi han optat en aquesta ocasió. Aquest any era per a empreses privades i amb vista a l'any que ve també podrà ser per a associacions. "La personalitat jurídica no és tan important com el projecte".

6A Obra Gràfica SL, la galeria especialitzada en obra gràfica contemporània, que fa una feina de recuperació de tècniques d'estampació i màquines històriques, s'ha beneficiat de la línia per a l'impuls creatiu. Han destinat el pressupost a partides de lloguers, proveïdors de materials i una part de les nòmines. Amb 35 anys de compromís i més de 700 subscriptors interessats en el col·leccionisme d'obra gràfica, l'ajut és per a Bel Font, la directora de la galeria, "com a reconeixement a un projecte avalat per una llarga trajectòria en la dinamització cultural i un compromís social amb el treball de producció, manteniment i difusió d'obra gràfica".

L'espai expositiu i el taller de 6A sumen uns 500 quadrats, i es treballa en una ampliació del taller, així com en l'adequació d'un habitatge per poder acollir artistes residents durant el període de producció d'unes setmanes. No hi ha dates concretes de finalització del projecte, "l'objectiu és establir vincles d'intercanvi amb altres espais internacionals, col·locar Mallorca al mapa i promoure la investigació en les tècniques d'estampació".

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF