Patrimoni
Cultura 22/11/2022

Així era Sorolla quan era jove: la Universitat de Lleida identifica un autoretrat

'Estudi de bust d'un home' és un dels primers retrats que es va fer el mestre valencià

ARA
1 min
'Estudi de bust d'un home'

BarcelonaQui és l'home que apareix de perfil a l'Estudi de bust d'un home de Joaquim Sorolla? Aquesta és la incògnita que es van proposar resoldre el Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL). I n'han trobat la resposta: és el mateix artista (València, 1863 - Cercedilla, Madrid, 1923). Durant la seva etapa d'aprenentatge a Roma, Sorolla va pintar aquest autoretrat, datat el 1885, que passa a ser un dels primers autoretrats que es coneixen de l'artista. Els investigadors del CAEM Jésica Martí Egea i Ximo Company hi han estat treballant durant sis mesos.

L'autoria de la pintura, que pertany a una col·lecció particular, havia estat certificada el 1974 per Francisco Pons i ratificada el 2014 per Blanca Pons, experta en pintura del mestre valencià que, a més, va proporcionar un número de catalogació. L'estudi s'ha centrat en la identificació de la figura i en la documentació de la tècnica pictòrica del Sorolla jove, que ja mostrava un gran mestratge amb el pinzell, expliquen. La similitud del perfil amb fotografies del pintor, l'estil íntim en la pinzellada i la utilització del petit format per a obres més personals, són altres arguments que reforcen la identificació d'aquesta obra poc coneguda del mestre valencià com un autoretrat.

La neteja de la pintura ha estat "fonamental" per desvelar millor la similitud de les faccions del personatge retratat amb les del mateix artista. També hi ha ajudat la recuperació d'una inscripció que havia quedat oculta pel pas dels anys i on es llegeix la dedicatòria "Al amigo Esteban", a més de la firma del mateix autor: J. Sorolla.

Martí Company amb el retrat de Sorolla
stats