Us proposam 9 plans culturals per als pròxims dies

Música, cinema i literatura a l'agenda cultural de l'ARA Balears 

‘Jauría’

Jordi Casanovas

La història de Jauría surt directament de l’Audiència Provincial de Navarra, on es varen processar els condemnats per la violació múltiple de Pamplona. A partir dels interrogatoris i els testimoniatges de la víctima i els agressors, Jordi Casanovas confecciona un retrat dels fets esdevinguts aquella nit de festa de Sant Fermí. L’obra, que no altera ni una paraula de les transcripcions, és pur teatre documental i la protagonitza María Hervás, que s’encarrega de traslladar a l’escenari l’enfonsament i la fragilitat de la víctima. En acabar la funció, hi haurà un col·loqui en què participaran Isabel Valdés, periodista d’ El País que va cobrir el judici, i Eduardo Ramón, catedràtic de Dret Penal de la UIB.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte 14 a les 20 h. Entre 8 € i 25 €.

MÚSICA

Viva Suecia

Mallorca Live Nights

La banda murciana estrena aquest dissabte el cicle Mallorca Live Nights, organitzat pel festival Mallorca Live. El conjunt musical presentarà el seu nou disc, El Milagro. “El miracle és a vegades una broma recorrent i d’altres una sensació constant de gratitud perquè som quatre paios completament corrents, provincians, que porten una vida excepcional i envoltats de gent increïble”, asseguren ells mateixos. Des de la publicació del primer disc, La Fuerza Mayor, el 2016, ha rebut el reconeixement del públic i de la crítica, a més del premi MTV a la millor banda espanyola el 2018.
Es Gremi (carrer Gremi de Porgadors, 16. Palma). Dissabte, 14 de desembre, a les 21.30 h. 24 €.

Domenico Codispoti

Piano

El XII Festival Internacional de Música Clàssica arriba a la fi amb el concert de piano de Domenico Codispoti. Amb un piano Pleyel del 1851, el músic oferirà un recital dividit en dues parts: mentre que a la primera interpretarà peces de Schumann, a la segona tocarà composicions de Chopin. La crítica internacional el considera “un dels més grans talents de la Itàlia musical d’avui” i “un expert narrador d’històries, sempre ple d’imaginació i inventiva”. Codispoti ha treballat amb la Simfònica de la Ràdio de Varsòvia, amb la London Chamber Orchestra, amb la Filharmònica Italiana i amb la de Galícia, entre d’altres. El seu repertori va des del clàssic tradicional fins a àmbits contemporanis i de fusió amb altres gèneres musicals.
La Cartoixa de Valldemossa (plaça Cartoixa s/n). Dissabte, 14 de desembre, a les 18 hores. 15 €.

Júlia Colom

Tradició mallorquina

El duo compost per Júlia Colom i Toni Vaquer interpretarà un repertori que beu de la música tradicional mallorquina. Amb la seva proposta, els artistes ofereixen cançons populars combinades amb les seves idees musicals pròpies. L’objectiu que comparteixen ambdós intèrprets és fer un homenatge a la música que els ha acompanyat en la seva consolidació com a artistes. Júlia Colom va descobrir a quinze anys que la seva passió era cantar com a solista i des d’aleshores ha actuat arreu del món: des de Nova York fins a l’Índia, passant per Portugal i Berlín. Toni Vaquer és compositor, arranjador i pianista i ha guanyat el premi Duke Ellington de composició jazz per la Berklee i el Dean’s List a la Berklee College of Music, entre d’altres.
Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dimarts, 17 desembre, a les 20 h. 15 €.

Joan Miquel Oliver

‘Elektra’

El solleric Joan Miquel Oliver presenta Elektra, la tercera entrega de la trilogia que va iniciar el 2015 amb el treball Pegasus i va continuar amb Atlantis. Damunt l’escenari, el material electrònic del nou disc esdevé un so elèctric on la improvisació té un protagonisme especial. El músic estarà acompanyat als teclats de Jaume Manresa, qui signa juntament amb Joan Miquel Oliver la producció musical del nou enregistrament. Per part seva, l’encarregat de fer les mescles ha estat Toni Pastor, músic que ha treballat amb Annie Lennox, Brian Eno, Joan Bibiloni i Antònia Font. Un dels aspectes que més hi destaca és el tractament de la veu sense cap efecte digital, que dona com a resultat efecte més pròxim.
Novo Café Lisboa (carrer Sant Magí, 33. Palma). Dijous 19 i divendres, 20 de desembre, a les 21.30 h. 15 €.
Teatre

‘La llamada’

Javier Calvo i Javier Ambrossi

El musical de Javier Abrossi i Javier Calvo arriba al Trui Teatre de Palma interpretat per la mallorquina Angy Fernández i la concursant d’ Operación Triunfo Nerea Rodríguez com a protagonistes. Aquesta comèdia sobre l’amistat, el primer amor i la cerca d’identitat ofereix un repertori que va des de l’electrolatino fins a Whitney Houston. La llamada ha estat guardonat amb 13 premis Broadway World –per millor musical, millor actriu i millor direcció, entre d’altres–, va triomfar als Fotogrames de plata de 2013 i va obtenir nominacions als premis de la Unió d’Actors. A més, la seva adaptació cinematogràfica va rebre cinc nominacions als Goya.
Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma). Dissabte 14 a les 18 h i a les 21.30 h. Entre 32 i 35 €.

‘Rent me bitch’

Marina Salas

La companyia Las Primas de Bárbara porta al Teatre del Mar l’obra Rent me bitch. Amb aquesta peça, les autores parlen de la necessitat d’un habitatge, de com s’especula i es manipula sobre un bé tan bàsic com una llar. La frustració, la precarietat laboral i ser jove en els temps que corren són algunes de les qüestions en què aprofundeix la peça de Marina Salas, amb la qual va aconseguir el premi Art Jove de dramatúrgia 2019.
Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte 14 a les 20 h. 6,50 €.

ALTRES

‘Los Santos Inocentes’

Literatura amb crispetes

La llibreria Rata Corner torna a organitzar un mes més el seu cicle dedicat a la literatura i el cinema, de la mà de Cati Moyà i Marta Pérez. La quarta edició de l’activitat està dedicada a la pel·lícula espanyola Los santos inocentes, estrenada l’any 1984. El film recull la història d’una família de pagesos que treballen sota les ordres d’un mas. Tot i acceptar tota mena d’humiliacions per la seva condició d’éssers inferiors, un esdeveniment imprevist els fa rompre les cadenes que els fan estar sotmesos. En l’hora i mitja que dura el debat, els assistents podran dialogar sobre el film i compartir les seves opinions respecte d’aquesta qüestió.
Rata Corner (carrer Antoni Marquès, 34. Palma). Dimecres 18 a les 19 h. Gratuït.

‘Diàlegs amb Ciutat’

Feminisme

CineCiutat acull el cicle Diàlegs amb Ciutat, moderat pel cineasta Carles Bover. En aquest debat s’aborda el tema del gènere i la importància de reflexionar sobre una Palma en femení, parlant de les millores necessàries per avançar en una igualtat real. Es preveu que els eixos del diàleg siguin l’urbanisme de gènere, la immigració i la inserció sociolaboral, l’envelliment i la soledat no desitjada i el feminisme en si mateix. Per tal d’aprofundir en aquestes qüestions, hi intervindran la doctora en Geografia de la UIB Maria Antònia Carbonero, la membre del programa Confia Analia Pintos i el Moviment Feminista de Mallorca. A més, hi assistirà com a representant de l’Ajuntament de Palma la regidora Neus Truyol, encarregada de l’àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat.
CineCiutat (carrer de l’Emperadriu Eugènia, 6. Palma). Dijous 19 a les 19.30 hores. Gratuït.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF