Cultura 13/11/2020

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Teatre, música i altres espectacles a l'agenda de l'ARA Balears

Ara Balears
4 min
L'obra 'Tierras del Sud' arriba aquest dissabte al teatre Principal de Palma.

'Tierras del Sud'

Azkona&Toloza

Per què cada vegada més multimilionaris i famosos decideixen invertir i comprar terres a la Patagònia argentina? Qui s'hagi fet aquesta pregunta algun pic estarà interessat en Tierras del Sud, un espectacle performatiu que, segons els seus creadors, és un documental escènic sobre "la barbàrie, el progrés i els homes que van inventar-se un país a l'altra banda de l'Atlàntic". L'obra, que firmen els bascs Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández, explica i desenvolupa les diferents relacions que hi ha entre la barbàrie sobre els pobles originaris llatinoamericans, el seu territori i la seva gent, amb les noves formes de colonialisme i d'expressió de la cultura contemporània. I quin és el paper dels empresaris italians Carlo i Luciano Benetton damunt territoris situats entre les províncies de Neuquén, Chubut i Río Negro.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Dissabte, 14 de novembre, a les 20hi diumenge a les 18 h. 15 euros.

TEATRE

‘Mulla la llum’

Coloradas

El resultat de la residència al teatre Sans de la companyia Coloradas és Mulla la llum, una proposta escènica on la protagonista, Hannah, vol escapar de la Fàbrica, on també viuen Eve i Otto, dos personatges que, primer, intentaran sotmetre Hannah a l’ordre de la Fàbrica i després s’apunten al seu pla d’escapada. Mulla la llum qüestiona els límits de les llibertats individuals i comunitàries en un sistema social dominat per dinàmiques purament utilitaristes i patriarcals. La narració de l’obra s’ha creat a partir de les impressions i experiències personals de cada membre de la companyia. Com en cada una de les peces de Coloradas, especialitzada en recerca de possibilitats expressives, a Mulla la llum s’hi mesclen disciplines. Damunt l’escenari hi haurà Laetitia Surgens, Agustí Moragues i Elisenda Ibars. De la direcció se n’ha encarregat Ibars; i de la part d’arts visuals, Blanca Alonso.

Teatre Sans (carrer Sanç, 5. Palma). Dissabte, 14 de novembre, a les 20.30 h i diumenge, 15 de novembre, a les 19 h. 12 euros.

‘La perra’

Tenemos gato

La multipremiada companyia Tenemos Gato –especialment per Felicidad, que va fer que els directors Cristina Rojas i Homero Rodríguez fossin finalistes als premis Max 2018 a millor autoria revelació– torna amb La perra, una obra que reflexiona sobre les relacions familiars a partir de la pèrdua d’una cussa. Rojas dirigeix cinc intèrprets que es posen en la pell de 15 personatges. Homero Rodríguez, Raquel Mirón, Chema del Barco (o Javier Márquez), Mónica Mayén i Rojas, des de l’escenari, faran passar una estona tan divertida com intensa al públic que vagi al Molinar.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte, 14 de novembre, a les 20.30 h i diumenge, 15 de novembre, a les 19 h. Entre 15 i 18 euros.

‘La classe’

El Somni Produccions

Escrita per Sergio Baos i dirigida per Joan M. Albinyana, La classe planteja un viatge a través de la vida de dos amics, que ja es coneixien quan eren companys de pupitre. El text, que després es va allargar fins a convertir-se en l’obra que és ara, va guanyar el primer Torneig de Dramatúrgia que organitza Produccions de Ferro, l’any 2015.

Teatre d’Alaró (Sant Vicenç Ferrer, 33). Dissabte, 14 novembre, a les 19 h. Gratuït.

‘Clitemnestra’

Agustí Villaronga

Clitemnestra, la casa dels noms és una obra caracteritzada per la part més cruel de la vida, amb infidelitats i assassinats. Aquesta obra teatral, dirigida i adaptada per Agustí Villaronga, està basada en l’obra La casa dels noms, de Colm Tóibín. Clitemnestra és la dona d’Agamèmnon i mare de tres fills: Electra, Ifigènia i Orestres. Agamèmnon sacrifica la seva filla Ifigènia i Clitemnestra venja aquesta mort amb l’ajuda del seu amant Egist. Tóibín aporta una nova sensibilitat per apropar el dolor que sent Clitemnestra i mostra la part més humana del personatge.

Teatre Principal de Maó (costa Deià, 40). Diumenge, 15 de novembre, a les 19 h. Entre 18 i 22 euros.

MÚSICA

Música Antiga

Festival de Caimari

El segon concert del X Festival Internacional de Música Antiga de Caimari 2020 es farà a l’església vella de Caimari. Juan San Martín Guerrero farà sonar l’orgue portatiu i Tomeu Seguí, el clavicèmbal per tal d’oferir un repertori dels segles XVI i XVII.

Església Vella de Caimari (placeta Vella, 3. Selva). Dissabte, 14 de novembre, a les 18 hores. Gratuït.

Tiraloca musical

‘Viajeros por el municipio’

La Tiraloca musical oferirà una de les seves sessions de música i conversa: Viajeros por el municipio.

Plaça de Sant Agustí (Eivissa). Diumenge 15 a les 12.30 h. Entre 15 i 18 euros.

ALTRES

‘Peix’

Hotel Iocandi

La companyia Hotel Iocàndi, creada l’any 2012, duu el seu Peix fins al claustre de Sant Domingo de Pollença. És un espectacle de carrer de petit format que simbolitza un viatge cap a les profunditats humanes per cercar allò que fa que les persones sempre tinguin ganes de tirar endavant, malgrat la magnitud i la força amb què empenyen les ones.

Claustre del convent de Sant Domingo (carrer de Guillem Cifre de Colonya s/n. Pollença). Dissabte, 14 novembre, a les 12 hores. Gratuït.

Miquel dels Sants Oliver

Centenari

L’Ajuntament de Campanet i la Fundació Mallorca Literària commemoraran el centenari de Miquel dels Sants Oliver, nascut al poble el 1864 i mort a Barcelona el 1920. L’historiador i periodista Francesc M. Rotger impartirà la conferència Turisme, política i autonomia als articles de Miquel dels Sants Oliver per celebrar l’efemèride.

Sala de conferències de l’antic Ajuntament de Campanet. Dijous, 19 de novembre, a les 19 hores. Imprescindible reservar.

stats