Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Teatre i música a l'agenda cultural de l'ARA Balears

' Romancero  gitano'

Federico  García  Lorca

Una parella teatral de llegenda és la que formen Núria Espert i Lluís Pasqual. Terenci Moix els va connectar el 1978, quan el segon començava a fer camí en el projecte del teatre Lliure. La darrera aventura lorquiana que els ha unit és donar vol escènic a Romancero gitano, poemari en el qual han bussejat per treure a relluir sobre les taules la seva essència, com la guitarra i el gitano tocant-la. Pasqual presenta Espert vivint en els poemes. Més enllà de la recitació, l'actriu encarna els personatges que poblen els seus versos. La música del poeta granadí embasta la funció. Amor, misteri, racisme, violència, sexe i sexisme... Un remolí de forces que Espert destil·la amb saviesa i veritat.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Divendres, 3 de gener, a les 20 h. Entre 8 i 35€.

TEATRE

'La Xirgu: visca el teatre' 

Voramar 

La Xirgu: visca el teatre és un muntatge de la companyia andritxola Voramar que mescla fets reals, com la dificultosa estrena de Mariana Pineda, de García Lorca, per part de la companyia de Margarida Xirgu, i l'aparició de Ramón María del Valle-Inclán. Una peça que llança una contundent reivindicació de la llibertat d'expressió.

Teatre Sa Societat (avinguda de Palma, 1. Calvià). Dissabte 28 a les 20 h. 5€.

'Playoff' 

LaJoven 

La reconeguda dramaturga Marta Buchaca, autora de títols tan celebrats com Les nenes no haurien de jugar a futbol, Litus i Losers, ha escrit per a LaJoven la peça Playoff, una tragicomèdia que reflexiona sobre el paper de la dona i de l'esport femení en una societat que encara manifesta un masclisme ferotge en molts d'àmbits. 'Playoff', de la companyia LaJoven –que per primera vegada visita el Principal de Palma–, mostra les interioritats d'un equip de futbol femení. En el vestuari veurem aparèixer enveges, somnis, dubtes i pors d'unes al·lotes que l'únic que volen és viure de la seva passió. 'Playoff', estrenada al teatre Conde Duque de Madrid el gener de 2018, va rebre el 2019 el premi Territorio Violeta 2019 a MADferia pel "seu compromís amb l'equitat".

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dijous 2 a les 20 h. Entre 8 i 20€.

MÚSICA

'Una altra Ventafocs'

Musical

En una petita casa, en una nit freda i gelada, hi ha un silenci que talla l'aire. Na Ventafocs, qui és? Qui és aquesta petita abella treballadora? És l'única que està desperta i que feineja a la vella Londres. Antoni Rosselló (direcció i espai escènic) i Eulàlia Salbanyà (direcció musical)_proposen una mirada diferent del clàssic, que parteix de la reinterpretació de sis coneguts contes populars que Roald Dahl publicà a la seva antologia Revolting Rhymes. Mantenint la trama original de La Ventafocs, Dahl ens convida a una revisió d'aquest clàssic des d'una mirada simpàtica, divertida, grotesca, original.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte 28 i diumenge 29 a les 12 h i a les 19 h.

'Planas Xmas Party'

Festa de Nadal

El centre d'art i creació Casa Planas ha preparat la seva particular festa de Nadal, amb la col·laboració de la ràdio Sputnik. Hi haurà tres bandes en directe i tres DJ set durant tota la jornada. En concret, hi participen Arade & Melohman (aka. Enjoy &_Division, Maraca Club), Tormento, Danïo, Ojeras Permanentes, Asesina Ilustrada i DJ Exile.

Casa Planas (avinguda de Sant Ferran, 21. Palma). Dissabte 28 a les 18 h. 8,30€.

Gran recital líric 

Festival Antoni Lliteres

Concert de grans èxits d'òpera, sarsuela i cançons a càrrec del baix Simón Orfila (figura internacional de la lírica) i el tenor artanenc Antoni Lliteres, acompanyats al piano per la mestra Marta Pujol; amb fotografies del patrimoni artanenc projectades i relacionades amb la música, obra de Miquel Pastor. Aquest recital esdevindrà un dels grans concerts del XXXII Festival Antoni Lliteres que servirà per encetar una nova edició.

Teatre d'Artà (carrer de Ciutat, 1). Dissabte 28 a les 19.30 h. Entre 12 i 15€.

'El cant de la Sibil·la'

700 anys 

700 anys del cant de la sibil·la és un concert organitzat per la Comissió de l'Orgue de la parròquia de Sant Andreu, en què es farà un recorregut de la història d'aquest cant a Mallorca, on s'intepreta ininterrompudament des del segle XIII. Així, en el concert podrem sentir la versió de la sibil·la de la Concepció, que és la primera versió que es conserva escrita en llengua vernacle al cantoral de la Seu. Després se n'interpretaran tres versions diferents que avui dia es canten a Santanyí, Campos i Lluc. Els solistes són Biel Noguera, Aina Roig, Sebastiana Bover i Mar Cantallops. A l'orgue hi haurà Rafel Riera (organista del santuari de Lluc).

Església del Figueral (carrer del Marquès de Bèlgida. Marratxí). Dissabte 28 a les 19 h. Gratuït.

'The Jam'

Segon aniversari

The Jam és un programa de ràdio emès per l'emisora BN Mallorca al dial 106.5 FM, especialitzat en música negra que engloba gèneres com el jazz, funk, groove, sould, northern soul, reggae, hip hop, entre d'altres. Enguany, celebren el 2n aniversari a Palma amb música en directe i sessions de DJ 100% vinil a càrrec de Franbass (conductor del programa) i Toni Dyk Bonkers, del col·lectiu MallorcaBlack Music i SOMvinils. En directe, hi haurà la banda The Funk Squad amb el seu 'free funk jazz'. Els músics són Pepe Ragonese (trompeta), Antonin Dupin (veu i harmònica), Cedric 'Bassmatic' Dupin (baix elèctric) i Diego Ferral (bateria).

Novo Café Lisboa (carrer San Magí, 33. Palma). Dissabte 28 a les 22 h. Gratuït.

Concert de Cap d'Any

Johann Strauss Orchestra

Avalada per 30 anys d'èxit i cinc milions d'espectadors a tot el món, aquesta producció ha rebut grans ovacions a les grans sales de tot Europa, des del Musikverein de Viena i la Philarmonie de Barlín fins a l'auditori Parco della musica de Roma i el Gran Teatre del Liceu de Barcelona. El programa, inspirat en la tradicional cita musical que cada any se celebra a Viena, inclou títols més coneguts del rei del vals, Napoleó, Festa de les flors, El vals de l'emperador i Champagne. No hi faltaran tampoc el més cèlebre El bell Danubi blau ni la Marxa Radetzky.

Auditòrium (avinguda Gabriel Roca, 18. Palma). Dijous, 2 de gener, a les 21 h. Entre 41€ i 65€.

Amparanoia

Amb Willy Fuego

Amparo Sánchez (Amparanoia) se suma a la celebració del 20è aniversari del Jazzbah i ofereix un concert en acústic que no deixarà ningú indiferent. Amb Willy Fuego a la guitarra, interpretarà la seva música revolucionària i versàtil que ha triomfat arreu del país amb un total de vuit discos i temes ja clàssics com Que te den, La fiesta, La Primavera i En la noche (amb Manu Chao).

Jazzbah (passeig del Pla de Sant Joan, 3. Ciutadella). Dissabte, 28 de desembre, a les 19 h. Entre 15 i 18 €.

Branca Santa

'Tropes d'assalt'

Concert de Branca Santa a Manacor. Branca Santa és un monstre amb molts caps i moltes extremitats només cosit per l'amor a la música de totes les parts que l'integren. Són 14 músics que inevitablement han acabat orbitant junts, amb les influències i experiències tan diverses de tots ells, encara que la música negra és a la base de la seva sonoritat. L'any 2016 van enregistrar un disc, 'Tropes d'assalt', fruit de dues sessions de gravació a Santa Margalida. Can Lliro (carrer d'En Joan Lliteras, 42. Manacor). Divendres 3 a les 21.30 h. Entre 15 i 18€.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF