Cultura 23/05/2016

Rosa Teresa Pagès, Marta Pujades, Joan Mahiques, Toni Cabré i Raimond Aguiló, premis Ciutat de Manacor 2016

L'escriptora manacorina Maria Antònia Oliver rebé un homenatge dels seus conciutadans durant la cerimònia

Ara Balears
4 min
Els guardonats de les diferents seccions literàries i artístiques dels Premis Ciutat de Manacor 2016

ManacorRosa Teresa Pagès, Marta Pujades, Joan Mahiques, Toni Cabré i Raimond Aguiló han estat guardonats amb els premis Ciutat de Manacor 2016, aquest passat cap de setmana . L'acte d'entrega va tenir una convidada d'excepció. "En aquesta edició els premis es dediquen a una persona que ha entregat bona part de la seva vida a escriure i que tenim el plaer de tenir avui entre nosaltres”, explicà l'actor Joan Miquel Artigues referint-se a l’escriptora manacorina Maria Antònia Oliver, que enguany ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. L'actor exercí de presentador de la cerimònia que va servir per homenatjar l’escriptora. Així, Maria Antònia Oliver va rebre de mans del batle, Pedro Rosselló, i de la delegada de Cultura, Antònia Llodrà, una obra pictòrica feta pels usuaris d'Estel de Llevant, l'associació prosalut mental de Manacor i la comarca del Llevant de Mallorca.

Tot seguit, i amb la banda sonora dels músics Bartomeu Barceló, a la trompeta, i Ferran Vaquer, al teclat, s'anunciaren els guanyadors de les diferents categories dels premis Ciutat de Manacor 2016. Uns premis impulsats per l’Ajuntament que premien i promocionen projectes acabats d’artistes i escriptors emergents o consolidats, d'arts plàstiques, assaig, teatre, poesia i novel·la.

Tots els guardonats, a més de la dotació econòmica, reberen un plat de ceràmica fet en els tallers d'Aproscom. Cal recordar que els premis Ciutat de Manacor preveuen també l'edició de les obres literàries premiades i l'exposició de l'obra visual.

Durant el seu parlament, el batle, Pedro Rosselló, destacà que “la capitalitat cultural de Manacor és reconeguda arreu i els premis que hem concedit apuntalen aquesta idea”. Uns premis que “simbolitzen la veu viva i lliure d'un poble plural”, segons el batle.

Rosa Teresa Pagès i Pallisé, amb l’obra 'Negra' s’ha fet mereixedora del premi Ciutat de Manacor de Novel·la, Maria Antònia Oliver. Es tracta d’una autora nascuda a Reus el 1967, llicenciada en Filologia Catalana i formada en la gestió empresarial que ha compaginat la feina com a professional en el món de la publicitat i els mitjans de comunicació amb la docència universitària. Com a escriptora, ha publicat alguns reculls de contes i ha estat guardonada amb diversos premis. La dotació d’aquest premi és la més elevada dels premis Ciutat de Manacor: 5.000 € i la publicació de l'obra.

Part del públic assistent a l'acte i alguns dels premiats, a primera fila.

El premi Ciutat de Manacor de Teatre, Jaume Vidal i Alcover, ha estat atorgat a Toni Cabré, per 'Silencis'. L’obra guanyadora en aquest apartat és un text que indaga sobre certs aspectes criticables de la societat actual a partir de la recerca de la identitat d'una persona desapareguda, implicada en fraus immobiliaris. L’autor va néixer a Mataró el 1957. A més de dramaturg i guionista, és enginyer i gestor cultural. Ha rebut diversos premis i ha publicat diversos textos teatrals que aborden temes de caire sociològic com la violència de gènere, la corrupció o l'integrisme. Ha escrit guions per a sèries de televisió com 'Poble Nou', 'Secrets de Família', 'Nissaga de Poder', 'Laberint d’Ombres' i 'La Riera', i ha adaptat per a la pantalla la novel·la de Sílvia Alcàntara, 'Olor de Colònia'. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l'obra.

El premi Ciutat de Manacor d'Assaig, Antoni Maria Alcover, ha estat concedida a Joan Mahiques Climent, per l'obra 'Els morts agraïts'. Es tracta d’un estudi que té com a eix temàtic el culte dels difunts, les aparicions del més enllà, i la col·laboració entre morts i vius. Un assaig basat en el cicle rondallístic del mort agraït. El guardonat va néixer a Gandia el 1978. És llicenciat en Filologia Catalana i en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona, on es va doctorar l’any 2009. S’ha dedicat a la recerca en diferents projectes de la Universitat de Barcelona i de l’Institut d’Estudis Catalans i també a la docència. Ha estat guardonat amb diversos premis de poesia i de recerca filològica, i ha publicat més de cinquanta treballs en revistes o volums col·lectius. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l'obra.

'La pols de la calaixera', de Raimond Aguiló, s’ha emportat el premi Ciutat de Manacor de Poesia, Miquel Àngel Riera. El jurat d’aquesta edició ha distingit l'obra perquè és un recull equilibrat de gran qualitat literària, mesurat, harmònic pel que fa al ritme i a la cadència, i per ser un poemari ben treballat, amb un llenguatge ric i capaç d'arribar al lector però, al mateix temps, suggeridor i evocador. Raimond Aguiló va néixer a Falset el 1950 i ha combinat la seva feina al món financer amb la vessant de poeta. Tot i que escriu d’ençà que era jove, no ha estat fins als darrers sis anys que ha donat a conèixer la seva obra amb la publicació de nombrosos poemaris, guardonats amb diversos premis literaris d’arreu dels territoris de parla catalana. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l'obra.

XXIII Premi Ciutat de Manacor d'Arts Plàstiques

El jurat integrat per Fernando Gómez de la Cuesta, comissari i curador; Horacio Sapere, artista; Pep Llabrés, galerista, i Nekane Aramburu, directora d'Es Baluard, ha decidit atorgar aquest premi a Marta Pujades per l’obra 'Vel'. Es tracta d’una artista visual jove, nascuda a Palma el 1990, llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, i amb el títol de màster en Fotografia i Disseny a la Universitat Pompeu Fabra i Elisava, i molt interessada en el tema de la identitat i les propietats de la imatge. L’obra guardonada rebrà una dotació de 4.000 €, i es pot veure al Museu de Manacor, torre dels Enagistes, juntament amb les altres obres que han estat seleccionades pel jurat.

stats