El Solleric inaugura la mostra d'art brut 'En versió original'

És el resultat d'uns tallers d'artteràpia duits a terme amb persones amb malalties mentals juntament amb una mostra d'artistes del Gugging

El Casal Solleric inaugura aquest dimecres una exposició amb dos eixos convergents: per una banda, una selecció de peces d'artistes de la institució mental vienesa Maria Gugging, i, per una altra, el resultat d'uns tallers d'artteràpia que s'han duit a terme al centre durant 12 setmanes amb persones amb malalties mentals.

La mostra, comissariada per Assun Clar, té el seu punt de partida en la col·lecció de Marga Matas dedicada a artistes del centre Gugging, entre els quals es troben Johann Hauser o Johann Garber, entre d'altres. 

El terme 'art brut' l'encunyà Jean Dubuffet el 1945 fent referència a l'art realitzat per persones no professionals de l'art. A partir dels 70, després de ser reconeguts per Dubuffet com a destacats representants d'aquest corrent artístic, els interns de l'hospital psiquiàtric Maria Gugging de Viena mostren les seves obres al circuit galerístic i museístic europeu i passen a ser reconeguts al món de l'art com a representants d'aquesta tendència.

Juntament amb les peces dels artistes del Gugging, es mostren les obres resultat dels tallers d'artteràpia, en els quals han participat 15 persones amb malalties mentals. El procediment que s'ha seguit als tallers ha consistit a interpretar imatges tant d'obres mestres de la història de l'art com de retalls de premsa.

Irene, una de les participants del taller, ha afirmat que ha estat "una experiència tan agradable que no sé com descriure-la". Per la seva banda, Juan Andrés, un altre dels participants, que ha reinterpretat, entre altres peces, 'La Venus del espejo' de Velázquez, ha comentat que el taller li ha oferit "l'oportunitat de practicar altres maneres d'expressar-me".

El títol de la mostra, 'En versió original' fa referència al fet que "cada participant ha fet la seva reinterpretació d'imatges molt referenciades, acadèmiques i conegudes", segons la comissària de la mostra, Assun Clar.

Els tallers han estat conduïts per l'artterapeuta Carmen de Santiago amb el suport de monitors de les UCR de Son Gibert i Serralta i de l'hospital psiquiàtric.

Els beneficis terapèutics d'aquests tallers es basen en la repercussió positiva de l'expressió artística, així com en l'esfera relacional, entre els participants assistents. A més, les organitzadores han explicat que "la producció de les obres creades comporta una gran satisfacció per als assistents, que senten reconegut el treball realitzat, així com l'aprovació i reforç mutu entre ells".

El taller i l'exposició s'emmarca en les línies de programa del Casal Solleric, per a les quals es duen a terme tallers socioeducatius amb col·lectius diversos.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF