Música

Mala Rodríguez, reconeguda amb el Premio Nacional de músiques actuals 2019

El jurat la considera "pionera d'un estil que s'ha convertit en essencial, les músiques urbanes"

María Rodríguez Garrido (Jerez de la Frontera, 1979), més coneguda com a Mala Rodríguez, ha estat guardonada amb el Premio Nacional de músiques actuals 2019. El premi el concedeix anualment el ministeri de Cultura i Esport i està dotat amb 30.000 euros. Segons el jurat, la cantant és "pionera d'un estil com són les músiques urbanes que, des de la seva aparició fa dues dècades, s'ha convertit en essencial en el terreny de la música popular". "La seva aparició va suposar una ruptura tant per la seva música com per la seva actitud i les lletres, en un món dominat per homes -han explicat-. És font d'inspiració per a artistes de successives generacions i durant tota la seva carrera ha portat el rap i la música urbana del país per tot el món, molt especialment al continent americà". Afegeixen també que "les seves cançons són un pont entre la música llatina i la música popular espanyola".

Les seves cançons apareixen en pel·lícules conegudes internacionalment com ara a la banda sonora de Fast & Furious, tot i que també per haver aparegut a la  playlist de l'expresident dels Estats Units d'Amèrica, Barack Obama, com és el cas de la cançó Tengo un trato. També ha col·laborat amb artistes de ressò internacional com Nelly Furtado, El Guincho, Calle 13, Juan Magán i Alejandro Sanz.

Entrevista a Mala Rodríguez: "És ridícul pretendre ser algú que no ets"

Una trajectòria de dues dècades

Mala Rodríguez es va iniciar en la música durant l'adolescència quan es va traslladar a Sevilla, on es va començar a interessar per disciplines vinculades al soul, el blues i el hip-hop. L'any 1997 va enregistrar la seva primera maqueta amb el grup de rap La Mala y El Cuervo. No va ser fins dos anys després, amb Toma la traca i A jierro (1999), que va debutar com La Mala. Poc després va canviar el seu nom artístic per Mala Rodríguez i va publicar Yo marco el minuto.

A través del seu hip-hop aflamencat i una veu molt característica, l'any 2000 va editar el seu primer àlbum, Lujo ibérico, que va arribar a ser disc d'or i que va completar el 2003 amb el maxi single de La Niña i el seu segon treball discogràfic -i segon disc d'or- Alevosía. Mala Rodríguez va assolir una dimensió més internacional el 2006 quan va editar Por la noche.

Un any més tard, el 2007, va guanyar el premi MTV Latinoamérica a la millor artista promesa de l'any gràcies a Malamarismo. Amb aquest últim també va ser nominada als Grammy, en la categoria de millor àlbum de música urbana, i als MTV Europe Music Awards, com a millor artista espanyola.

L'any 2010 va publicar l'àlbum Dirty Bailarina amb la productora Foccus i Dj Griffi, i amb el qual va obtenir el premi Grammy Latino a la millor cançó urbana per No pidas perdón. Amb el seu cinquè disc, Bruja (2013), va ser guardonada amb el Grammy Latino al millor àlbum urbà i va aconseguir reunir artistes i productors de gran influència en l'escena del hip-hop. Les últimes col·laboracions i singles d'èxit han sigut Mujer Bruja (2018) amb Lola Indigo, i Gitanas (2018) i Tenamoras (2019) amb Dellafuente.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF