Pilar Costa demana al ministre de Cultura mesures per protegir els treballadors autònoms o amb feines intermitents

La consellera considera que "s'hauria de tenir en compte la seva especificitat, de la mateixa manera que el govern central ho ha fet en el cas dels treballadors fixos discontinus del sector turístic"

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha demanat al ministre José Manuel Rodríguez Uribes que tingui en compte la situació específica dels treballadors de la cultura, la majoria autònoms o amb feines de caràcter intermitent. Ho ha fet aquest dijous en una reunió telemàtica amb el ministre i els consellers de Cultura de totes les comunitats autònomes de l'Estat, en què ha traslladat peticions i propostes per tal de fer front a l'impacte de la crisi sanitària en el sector.

En concret, la consellera ha posat èmfasi en el fet que es doni resposta a la "situació específica d'un gran nombre de treballadors de la cultura", autònoms o amb feines molt intermitents, "com el cas dels actors, que es troben als llimbs jurídics a l'hora de tenir dret a subsidis com l'atur", explica la Conselleria en un comunicat. En aquest sentit, Costa ha expressat que "s'hauria de tenir en compte la seva especificitat, de la mateixa manera que el govern central ho ha fet en el cas dels treballadors fixos discontinus del sector turístic".

Artistes, aturats i sense atur

Així mateix, s'ha sumat a la reivindicació perquè s'habiliti un fons d'emergència de Cultura a través de les comunitats autònomes, com s'ha fet en altres àmbits –com els serveis socials o l'educació–, i també ha demanat una rebaixa de l'IVA cultural. A més, ha traslladat dues reclamacions que el Govern ha reiterat a l'Estat en diverses ocasions i és que es permeti a les entitats locals fer ús dels seus romanents i que els ERTO puguin durar més enllà de l'estat d'alarma, ja que la recuperació del sector cultural no serà automàtica.

Per altra banda, Costa ha plantejat la necessitat d'un pla europeu de rescat a la cultura, a més de "vincular molt clarament l'activitat cultural al turisme i potenciar-lo". També ha plantejat peticions específiques del sector a les Balears, com és la incorporació de les entitats sense ànim de lucre amb activitat econòmica com a possibles beneficiàries dels avals de les societats de garantia recíproca per tal que puguin accedir a préstecs en condicions avantatjoses.

Costa ha defensat que "la cultura és un bé indispensable i d'interès general" i que "ara més que mai l'hem de reforçar com a element de cohesió social i territorial que és". Per acabar, ha apuntat a "una reflexió sobre el futur del sector en una fase de reconstrucció en què s'hauran de trobar noves fórmules per adaptar-nos a una realitat que serà molt diferent de la que hem conegut fins ara".

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF