MUSEU MEDITERRANI
Cultura 01/12/2018

El Museu Marítim de Mallorca obre les portes

46 anys després que es tancassin les portes, el projecte torna a navegar

Magda Albis
4 min
Participatiu, territorial, viu i proper

PalmaEl Museu Marítim de Mallorca fa les primeres passes aquest cap de setmana a l’espai de Ses Voltes de Ciutat. 46 anys després que es tancassin les portes d’un primigeni Museo Marítimo al Consolat de Mar, el projecte torna a navegar amb la voluntat de ser un centre participatiu, ubicat a diferents localitzacions dins el territori, obert a la ciutadania i en constant evolució.

El seu director, Albert Forés, fa quatre mesos que està al capdavant de la institució després d’haver guanyat un concurs públic amb el seu projecte museístic, que gira sobre quatre eixos que entén que s’han de treballar al món de la mar, i són la biodiversitat, l’arqueologia subaquàtica, el patrimoni marítim flotant i el terrestre. “Tot això és el que ens ha de donar eines per saber com som els balears en general, perquè les primeres persones que varen arribar a les Illes varen ser mariners i, a partir d’aquí, començam a construir la nostra història”, comenta Forés.

Cultura marinera

Els primers llaüts de les Balears estan documentats des del segle XIII, segons Forés, i aquesta cultura marinera ha esdevingut un patrimoni material com els mateixos llaüts o embarcacions menors i immaterial com la gastronomia i el llenguatge. “I tot això ens ha de fer entendre qui som, com hem arribat fins aquí, i alhora ens ha d’interpel·lar per dialogar sobre què està passant al Mediterrani”. La migració, la contaminació...; en definitiva, el museu pretén investigar les formes de relació que la població local té amb la mar i les seves problemàtiques actuals apostant per ser un espai que generi debats i doni eines de reflexió. “Un espai viu, de pensament, no només d’exposició d’objectes ‘morts’, sinó que ha de ser un espai de diàleg i un espai viu, obert a la ciutadania i que la gent se’l senti proper”, apunta.

Diverses localitzacions

La nova etapa del Museu Marítim neix amb la vocació de ser un centre territorial, és a dir, aprofitar diverses localitzacions no centralitzades destinades a usos diversos. A Sóller, es reobrirà el Museu de la Mar, que té una col·lecció exposada, una part emmagatzemada, a més de documents a l’arxiu. Ses Voltes de Palma, que es reobre aquest dissabte, funcionarà com a “espai expositiu, de treball i de construcció”. En un futur, es construirà la seu del Museu Marítim a la zona de drassanes de Palma. “El que s’anuncià recentment és un avantprojecte de museu, ara entrarem a la fase de projecte i després vindria la fase d’execució; no sabem si serà un any, dos... Esperem que sigui tan prest com sigui possible”, apunta. La col·lecció del museu està composta pel que hi ha al museu de Sóller, una altra part que és la que hi havia a l’antic Museu Marítim del Consolat de Mar i que ara es troba dipositada al Museu de Mallorca, embarcacions que es custodien al castell de Bellver, a més d’algunes peces que es conserven al mateix Consolat i que inclouen cartografies, pintures i documentació.

Xarxa dels desitjos

L’exposició que inaugura l’espai de Ses Voltes i que posa el Museu Marítim en el mapa museístic de les Illes es basa que els ciutadans puguin expressar quin tipus de museu volen tenir. “És una exposició de mínims, de presentació filosòfica; en quatre mesos no pots construir un museu”, comenta Forés, qui afegeix que “de mica en mica anam treballant tot això i anam obrint aquestes dinàmiques participatives, com seria la xarxa dels desitjos”.

Els visitants que acudeixin a Ses Voltes des d’ahir fins al 31 de desembre podran escriure els seus desitjos sobre el museu i dipositar-los en unes senalles de pescador. “Després veurem tot el que hem recollit i això ens donarà una idea de què espera la gent”, explica Forés, qui afirma que “jo al cap tinc un projecte i és el que treballaré, però es pot complementar amb idees que porti la gent o amb vista a fer exposicions temporals”.

Projecte de consens

El director afirma que el Museu Marítim és un “projecte desitjat” i que té el consens dels diferents grups polítics, com també del sector. “Tothom el veu viable”, comenta.

Forés no té la mirada posada en el turisme quant a visitants potencials del Museu. “El turisme ja vindrà, però el que hem de treballar és la gent local, ja que al cap i a la fi el museu és seu”, diu. Recorda que són moltes les ciutats costaneres que tenen un museu dedicat a la mar i al patrimoni marítim, fins i tot Madrid acull un museu naval, però també Catalunya, València, Galícia i diferents indrets del País Basc. “Llavors, com és que a Mallorca no en tenim un, si estam envoltats de mar?”, es demana el director.

Pressupost

Forés té un contracte de director del museu prorrogable fins a final del 2019. Disposa d’un pressupost per a tot l’any que ve de mig milió d’euros, que aporten entre el Govern i el Consell de Mallorca. “Hi entra tot: personal, treballar amb embarcacions marítimes que hem d’arreglar, altres que hem d’adquirir, fer activitats educatives, assegurances... Tot el que implica un museu”.

stats