Publicitat
Publicitat

El PSC vol anul·lar els judicis sumaríssims franquistes modificant la llei espanyola

La proposta socialista inclou un reconeixement específic de la responsabilitat de les autoritats franquistes en la deportació de milers de republicans als camps nazis

El PSC ha presentat una altra proposta per anul·lar els judicis polítics del franquisme. Si la presentada per Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP atorgava poder al Parlament per anul·lar els sumaríssims, el PSC prefereix optar per una altra via: demanar una modificació de la llei espanyola de memòria històrica. La proposta socialista, que s'ha presentat poques hores després de la de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, inclou un reconeixement específic de la responsabilitat de les autoritats franquistes en la deportació de milers de republicans als camps nazis.

El diputat del PSC Ferran Pedret, encarregat de defensar la proposta, ha recalcat que aquesta és la via més efectiva per anul·lar les sentències franquistes, sense les disputes "competencials" que pot plantejar la iniciativa de JxSí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP. Des de Junts pel Sí, David Bonvehí s'ha mostrat "escèptic" amb la proposta del PSC, en considerar que no s'ha de "demanar permís a l'Estat per declarar nuls els judicis" franquistes: "Hem deixat de creure en aquest Estat", ha afegit.

Bonvehí ha garantit el suport de JxSí per enviar la proposta del PSC al Congrés, encara que ha recalcat que la seva "prioritat" en aquesta matèria és la proposició de llei admesa a tràmit aquest matí, que planteja declarar nuls els consells de guerra franquistes dictats a Catalunya sense esperar que ho faci l'Estat. Tant Bonvehí com el diputat de la CUP Benet Salellas han retret als socialistes que no aprofitessin els anys en els quals van governar a Espanya per anul·lar els judicis polítics franquistes.

La proposta socialista reconeix el dret a una indemnització de 135.000 euros a familiars de deportats a camps de concentració nazis entre el juny del 1940 i el setembre del 1945.

Els llibres que ens fan grans