Publicitat
Publicitat

CÒMIC

Josep Maria Berenguer va editar la transgressora i seminal revista 'El Víbora'

Mor l'impulsor del còmic 'underground'

El món del còmic està de dol. Dilluns va morir Josep Maria Berenguer, el gran promotor de la historieta underground a l'Estat, fundador d'El Víbora i editor d'autors com Shelton i Crumb.

El 1979 Josep Maria Berenguer (Barcelona, 1944-2012) era a l'atur quan el seu veí de la Floresta, Josep Totain, el gran editor de còmics de l'època, es va oferir a finançar-li la revista d'arts visuals que Berenguer preparava amb la condició que es concentrés en el còmic. Havia nascut El Víbora , i el còmic espanyol no tornaria a ser el mateix.

Berenguer, que va morir ahir a Barcelona, va traslladar la contracultura barcelonina dels anys 70 a les pàgines d' El Víbora , incorporant a l'efervescent panorama del còmic adult de la Transició una sensibilitat transgressora, de peu de carrer. Amb una mirada crítica i lúdica, les pàgines d' El Víbora serveixen de crònica underground de l'època -"volíem fer un mostratge del que passava en la societat del nostre temps", afirmava en l'homenatge que van fer-li a Getxo el 2010-, abanderant una línia xunga que es postulava com a alternativa a la línia clara que promovien revistes com Cairo .

A El Víbora es van foguejar autors tan importants com Nazario, Miguel Gallardo, Mediavilla, Pons i el Premio Nacional Max, que fins avui dia ha continuat sent fidel a La Cúpula, l'editorial creada per Berenguer. "És una figura cabdal dins del còmic espanyol", afirmava ahir el mallorquí. "Va creure en una generació d'autors que encara no s'havien donat a conèixer i, des d'aleshores, no va deixar d'oferir oportunitats a nous talents, sense perdre mai una identitat lligada al còmic independent i contestatari".

Però Berenguer no es va limitar als autors locals: La Cúpula també es va fer càrrec de normalitzar l'edició de tòtems de l' underground com Robert Crumb i Gilbert Shelton i d'introduir l'alemany Ralf König i l'italià Liberatore. A principis dels 90, El Víbora sobreviu a la crisi que assola les revistes de còmic adult i Berenguer es converteix en el principal editor del nou i pujant còmic indie nord-americà. El 1991 llança Kiss Comix , una revista dedicada al còmic eròtic que es va arribar a editar al Regne Unit com a The French Kiss . Amb el canvi de segle arriba l'aposta pel format de novel·la gràfica i el tancament d'El Víbora el 2004 i de Kiss Comix el 2011. Ara la mort de Berenguer deixa un buit irreparable en el panorama del còmic de qualitat.

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF